Начало БЪЛГАРИЯ Керемедчиев: Решението за „Росенец“ е половинчато-„Лукойл“ ще продължава да го ползва

Керемедчиев: Решението за „Росенец“ е половинчато-„Лукойл“ ще продължава да го ползва

0

Решението за спирането на концесията на пристанище „Росенец“ е половинчато, защото „Лукойл“ ще продължава да го ползва, но просто ще плаща държавна такса, тоест достъпът няма да бъде ограничен. Въпреки това решението доближава страната ни към Шенгенското пространство.

Това мнение изказа в в студиото на Euronews PrimeTime бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Всички пристанища и терминали трябва да бъдат под 100%-ов български контрол и прекратяването на тази концесия има по-скоро имиджов ефект, отколкото търговски. За да може България да каже, че на 100% покрива всички критерии за присъединяване към Шенген със своите летища и пристанища и да се започне първата фаза на приемането ни, ние трябваше да имаме контрол върху всички летища и пристанища, а нямахме върху „Росенец“.“, коментира експертът.
Партията на Рюте беше една от крайните партии в Нидерландия, които ни възпираха по пътя към Шенген, посочи още Керемедчиев.

Според него сега сме много по-близо до заветното членство, отколкото бяхме преди година.

България изтърва огромен шанс много бързо да модернизира част от своите въоръжени сили, коментира бившият зам.-министър на външните работи решението на властта да предаде около 100 бронирани машини на Украйна.

„Министерският съвет по конституция е този, който определя външната политика на страната ни. Парламентът има ролята на коректив, президентът е върховен главнокомандващ, но той като такъв би трябвало да има обща позиция с тази на правителството.“, коментира Керемедчиев.
Според него президентът има леко разкрачена позиция, защото едно нещо се говори пред българските камери, съвсем друго в Брюксел и ЕС, където заклеймява войната и нахлуването на Русия.

„Президентът е изолиран, той говори по-скоро политически, отколкото като държавна институция“, допълни Керемедчиев.

Предишна статияЗапочва спецакция на полицията в София, ето за какво ще следят униформените
Следваща статияОпасна жега и жълт код за валежи с гръмотевици

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук