Начало НОВИНИ Български пожарникари заминават за Гърця, за да помагат при овладяване на пожарите

Български пожарникари заминават за Гърця, за да помагат при овладяване на пожарите

0

7 пожарни автомобила, 2 за управление на сили и средства и 6 логистични заминаха за Гърция с 50 огнеборци. Те ще се присъединят към двайсетте огнеборци с два пожарни автомобила, които вече са в южната ни съседка и помагат в борбата с пожарите, предизвикани от високите температури там, съобщи БНР.

Така, на практика, на терен страната ни ще има 70 пожарникари. Всички те, за момента, ще бъдат локирани в Солун, съобщи главен комисар Александър Джартов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той уточни, че помощта е организирана по механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

„Има представители за подпомагане на колегите от Гърция и от службите в Румъния, в Полша, в Словакия. Те са, както е нашият екип – с пожарни автомобили и пожарникари, като допълнително са изпратени от Франция и от Италия по 2 самолета, които да подпомогнат гасителните действия“.

Българските огнеборци, които вече работят на терен, са констатирали:

„Те установяват, поне в района, в който се намират, че за момента, независимо, че прогнозите са за усложняване на пожарната обстановка е сравнително нормална за сезона, вече реагираха на два пожара, като вторият беше вчера, загасиха площи, които са със сухи треви и ниска растителност от порядъка на 20 хектара“.

Първият екип от 20 огнеборци ще остане в Гърция до 1 август, а вторият екип ще работи там до 28 юли, като според обстановката ще бъде преценено дали да има ротация.

Петър Петров, който е служител на пожарната в Пловдив и от средата на месеца работи близо до град Солун, сподели за БНР:

„Ситуацията в нашата област е сравнително спокойна за сметка на ситуацията на юг, към Атина. Горещините са сериозни температури над 40 градуса, през цялото време от сутринта до края на нашето дежурство сме в очакване на сигнал, на който да реагираме. Първоначалният план при заминаването ни е завръщане на 1 август“.

От данните на математическите модели за глобален анализ на времето за Гърция, става ясно, че през следващата седмица температурите на места могат да достигнат 47-48 градуса, което увеличава риска от пожари.

Гърция задейства механизма за гражданска защита на Европейския съюз механизма във вторник и веднага бяха изпратени два самолета от Италия и два от Франция, от флота на ЕС. Продължават да пристигат екипи за гасене на горски пожари и противопожарни автомобили от Румъния, Словакия, Полша, Хърватия.

ЕС включи спътниково наблюдение за оценка на щетите в няколко области в района на Атика. Европейската комисия заяви готовност да осигури допълнителна помощ при необходимост.

Причината за жегите е, че продължава преносът на особено топли въздушни маси от северноафриканското крайбрежие до целия Средиземноморски басейн.

Ако през следващите 24 часа няма значителни промени в модела на атмосферната циркулация, то в уязвимите райони на страната, като град Лариса и района на Атина, във вторник и сряда се очакват дори 48 градуса.

Прогнозите за островите в Егейско море сочат също високи стойности. Очаква на Цикладите температурите да достигнат 43-44 градуса, предупреждава още Forecastweather.gr.

Предишна статияOпасно горещо време в цялата страна
Следваща статияИвайло Мирчев: Няма да има промяна в цените на горивата след отнемането на концесията на ”Лукойл”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук