Начало НОВИНИ Южна Африка е била в готовност да арестува Путин

Южна Африка е била в готовност да арестува Путин

0

Правителството на Южна Африка е щяло да арестува руския президент Владимир Путин при негово евентуално влизане територията на страната, се казва в писмена декларация на министерството на правосъдието, която опозиционният Демократичен алианс публикува вчера, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След месеци на несигурност Южна Африка и Русия обявиха миналата седмица, че Путин няма да пътува до Южна Африка за срещата на върха на организацията БРИКС. Вместо това той ще се включи чрез видеовръзка във форума в Йоханесбург от 22 до 24 август, който обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Демократичният алианс, заедно с правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“, заведоха дело в съд в Претория, за да принудят правителството да арестува Путин, ако той влезе в страната. Изпълнителната директорка за южноафиканския клон на „Амнести Интернешънъл“ Шенила Мохамед нарече декларацията „победа за върховенството на закона и международното правосъдие, но най-важното – победа за жертвите в Украйна“.

Срещу Путин има издадена международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления, извършени в Украйна. Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза, че Москва е предупредила Южна Африка, че евентуално арестуване на Путин ще бъде равносилно на „обявяване на война“.

Южна Африка е подписала учредителния договор на Международния наказателен съд в Хага, който издаде заповедта за арест на Путин, и бе подложена на натиск от международната общност да арестува Путин, ако отиде на форума.

Преди дни стана ясно, че вместо Путин на срещата на БРИКС Москва ще бъде представена от външния министър Сергей Лавров. По този начин властите в Претория няма да са принудени да изпълнят заповедта за арест на Путин, която бе издадена от МНС.

Решението е резултат от месеци на консултации с руските власти, съобщи тогава президентът на РЮА Сирил Рамафоса. Африканската държава е ротационен председател на групата БРИКС. Организацията е сформирана с цел противодействие на западната икономическа доминация.

Предишна статияПочитаме Св. Мария Магдалена
Следваща статияOпасно горещо време в цялата страна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук