Начало НОВИНИ МААЕ потвърди, че около Запорожката АЕЦ има разположени мини

МААЕ потвърди, че около Запорожката АЕЦ има разположени мини

0

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието на мини в близост до Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските войски, предаде ДПА.

В изявление, в което се цитира генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, агенцията съобщава, че по време на инспекцията в неделя екипът ѝ е видял „няколко мини, разположени в буферната зона между вътрешните и външните бариери на обекта“. Агенцията заяви, че мините са били разположени в зона с ограничен достъп, недостъпна за персонала на централата, и че екипът ѝ не е забелязал нито едно от устройствата „в рамките на вътрешния периметър на обекта“.

„Наличието на такива експлозиви на площадката е несъвместимо със стандартите за безопасност на МААЕ и ръководството за ядрена сигурност и създава допълнителен психологически натиск върху персонала на централата – дори ако първоначалната оценка на МААЕ, основана на собствените ѝ наблюдения и разясненията на централата, е, че евентуална детонация на тези мини не би трябвало да повлияе на системите за ядрена безопасност и сигурност на площадката. Екипът ще продължи взаимодействието си с централата“, се казва в текста.

Предишна статияСимеон Славчев: Подмяната на историческата стойност на 3 март разделя българите
Следваща статияЧервен код за опасни жеги в 3 области

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук