Начало БЪЛГАРИЯ Червен код за опасни жеги в 3 области

Червен код за опасни жеги в 3 области

0

Остава висок рискът за пожари заради опасно горещото време – и днес, и през следващите дни, съобщава БНР.

По този повод от пожарната в Хасково са изпратили предупреждение до всички кметове – да информират земеделските стопани да се въздържат от почистване на пасища, ливади и горски територии, а собствениците на къщи – да не палят огън на открито.

Отправен е и апел – да не се изхвърлят незагасени цигари или други лесно запалими материали край пътища и влакови релси.

За днес е обявен червен код за три области у нас – Плевенска, Великотърновска и Русенска. Там се очаква максималните температури да надвишат 40 градуса.

Оранжев код е в сила за останалата част от Северна, както и за почти цяла Южна България, а жълт – за трите области на Черноморското крайбрежие, както и в Смолянска, Кюстендилска и Софийска.

В столицата заради жегата днес ще бъдат мити извънредно основни булеварди и улици във всички райони.

Столичната община ще раздава вода за пиене на три пункта в столицата – площад „Св. Неделя“, на Орлов мост – при езерото „Ариана“ – и на пилоните на Националния дворец на културата.

Сред съветите за безопасност са да се пият повече течности и да се избягва излизането на открито, когато навън е най- горещо – около обяд и в следобедните часове между 16 и 17 часа. Умората при топло време настъпва бързо и е важно и да се почива по-често. При пътуване с автомобил, е добре климатикът в колата да работи.

Жегите са опасни за децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания припомнят от Българския червен кръст. Освен, че всеки трябва да знае как да се грижи за себе си и какви мерки трябва да вземе, е важно и да се следи метеорологичната прогноза да се отложи излизането и пътуването, когато навън е много топло. Ако това е невъзможно, казва Живка Димитрова, началник Отдел Здравна политика и първа помощ в БЧК,, човек трябва да е облечен с подходящи дрехи, а главата – защитена с шапка:

„Трябва по често да почиваме и да използваме за целта сенчести и прохладни места, а при използването на транспорт, той трябва да бъде задължително климатизиран. Много е важно да се пие много вода – минимум по 2-3 литра на ден, но не газирани напитки и напитки, съдържащи кофеин и алкохолни коктейли, те няма да утолят жаждата“.
Подходящо е в горещото време да се използват кремове и лосиони за лицето и тялото, които да са с висок защитен фактор, за да не се предизвика изгаряне на кожата.

Обезводняването може да доведе до топлинно изтощение. Дори и при малко неразположение човек трябва да потърси медицинска помощ.

Предишна статияМААЕ потвърди, че около Запорожката АЕЦ има разположени мини
Следваща статияРаботодателите ще подават на НАП и данни от трудовата ни книжка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук