Начало НОВИНИ Александър Вучич предупреди: Ще има последствия, ако нещо се случи на сърбите...

Александър Вучич предупреди: Ще има последствия, ако нещо се случи на сърбите в Косово

0

Президентът на Сърбия, Александър Вучич, изрази загриженост за положението на сръбското население в северната част на Косово и поиска помощ от международната общност по този въпрос. Той намекна, че косовското правителство не иска да организира предсрочни избори в северните общини със сръбско мнозинство – Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток.

Вучич подчерта, че има информация за малтретиране на арестуваните сърби в Косово и призова за тяхното освобождаване, тъй като състоянието им е тревожно. Той предупреди, че ако не бъдат предприети необходимите стъпки за защита на сръбското население, може да последват непредвидими последствия.

Според Вучич, вицепремиерът на Косово, Бесник Бислими, постави условие за провеждането на изборите в северните общини, а именно вдигане на санкциите от Европейския съюз. Това, според президента на Сърбия, подчертава, че косовските власти не желаят избори в региона, а насочват усилията си към преследване и тормоз на сръбското население.

Правителството на Косово се съгласило да направи публично изявление в подкрепа на провеждането на предсрочни избори в северните общини със сръбско мнозинство след края на летния сезон, което може да помогне за разрешаването на напрежението и създаването на по-справедливи условия в региона, цитира dariknews.bg.

Предишна статияИнтензивен трафик по границите в страната
Следваща статияКод червено, опасно време в цялата страна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук