Начало БЪЛГАРИЯ Асен Василев оттегли подкрепата си за Бюджет 2023

Асен Василев оттегли подкрепата си за Бюджет 2023

0

Продължилото над 11 часа заседание на бюджетната комисия, на което депутатите от всички парламентарни групи се надпреварваха кой да е по-по-най популист, доведе до абсурдната ситуция финансовият министър Асен Василев вече да не подкрепя бюджета за 2023 г. Причината е рязко увеличените разходи за заплати и всякакви други плащания и драстично орязаните мерки за увеличаване на приходите, предложени от МФ. „Поради отпадналите мерки за приходите Министерството на финансите не подкрепя този бюджет“, заключи накрая Василев. Снощи поправките бяха приети на второ и окончателно четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Дали те ще останат, зависи вече от пленарната зала. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев /ДПС/ заяви, че не е оптимист.

Депутатите от всички парламентарни групи бяха внесли 212 страници с идеи за промени и допълнения към проекта на правителството за държавните приходи и разходи за 2023 г.  Както и се очакваше, партиите се състезават и наддават с предложения за още и още харчове, като от „Възраждане“ впечатляват с хиперактивност. А броят на „добавките“ и сумите са стряскащи – ако бъдат приети, бюджетът може да се окаже не с 3 или 6, а с 30% дефицит. 

След исканията са повече пари за читалища, училища, болници, музеи, за увеличаване на заплати в министерства, агенции и комисии, допълнителни средства за общините, за обучение на пилоти за медицински хеликоптери, за субсидиране на земеделците, за помощи за деца, за реклама на туризма и какво ли не още.    

Министърът на финансите Асен Василев участва активно в дебатите, като се опитва да парира ентусиазма на народните представители да пренаписват неговия проектобюджет.  

Тошко Йорданов от ИТН предложи намалените заради ковид ДДС ставки за някои стоки и услуги да се върнат на 20%. Това ще осигури 152 млн. лева, които могат да се насочат за повече инвитро процедури, за вдигане на заплати на шофьорите на линейки и др.

Данъци не бива да се променят насред годината, парираха го в рядко случващ се синхрон финансовият министър, Румен Гечев от БСП и Йордан Цонев от ДПС каза, че не е добре да се пипа ДДС в средата на годината, но той ще настоява намалените ДДС ставки да се върнат към нормален размер в следващия бюджет.

Идеята на ДПС за още 17 млн. лева подкрепа за земеделските производители пък срещна отпор от БСП (Румен Гечев каза, че това е най-субсидираният сектор не само у нас, но и в Европа). А министър Асен Василев посочи, че България вече е стигнала допустимия таван на подпомагане.

Депутати си размениха и обвинения за плагиатство. Румен Гечев обвини ГЕРБ са „откраднали“ предложение за още 75 млн. лева за заплати в отбраната. „Това са детски работи, тичат и преписват“,  коментира ядосан червеният професор.

Предишна статияКод червено, опасно време в цялата страна
Следваща статияНинова: Бюджетът е антисоциален, лобистки, рисков и несигурен за изпълнение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук