Начало БЪЛГАРИЯ Шефът на БНБ: Очаква се все по-осезаем ръст на лихвите по кредитите...

Шефът на БНБ: Очаква се все по-осезаем ръст на лихвите по кредитите и депозитите

0
Лихвите по кредитите и депозитите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо и в България. Това обяви новият стар управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред БНТ и допълни, че по-високите лихви ще се усетят още в края на тази година.

„Тази тенденция на увеличаване на лихвите ще бъде осезаема към края на тази година и следващата. Ще има увеличение както по линия на кредитите, така и по линия на депозитите“, посочи той.

Разкритикува продължаващата фискална експанзия на правителството, като тя по думите му не работи за овладяване на инфлацията. „Точно обратното. Намаляват се инвестициите, увеличават се разходите за заплати. т.е., когато имаме такава структура на разходите, определено е фактор за увеличаване на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика“, настоя шефът на БНБ.

Увери, че състоянието на банковата система е добро, като показателите на търговските банки са над средните за ЕС.

Радев отхвърли критиките, че с приемането на еврото се губи националната идентичност, като припомни, че действащият валутен борд е много рестриктивен и БНБ не може да оперира на свободния пазар.

„Не е вярно по няколко линии – първо това, което имаме като паричен режим в момента, е всъщност много рестриктивен, много скъп паричен режим, в който имаме много ограничени инструменти да действаме. Стана въпрос няколко пъти във връзка с това, което правим. Ние не можем да определяме основни лихви за целите на политиката, не може да участваме с операции на открития пазар, нещо което Европейската централна банка прави. В момента сме в състоянието на склуптор, който са му дали само чука, но не и длетото. Това да постигаш същия резултат с чука е значително по-трудно, по-скъпо, хаби се много материал. Когато сме част от еврозоната, ние ще разполагаме с длетото“, подчерта шефът на БНБ.

Димитър Радев обясни защо на монетата от две евро ще бъде изписано „Боже, пази България“, когато България влезе в еврозоната, заради което имаше негативни коментари във „Фейсбук“. „Такава е традицията, когато сме възобновили сеченето на монети. Фактически този надпис е бил включен в дизайна на монетите до 1942-1943 г.

Това е в съответствие с най-добрите традиции, които имаме в монетосеченето“, изтъкна той.

Предишна статияОкончателно: Фирмите с над 100 служители ще плащат заплати само по банков път
Следваща статияПарламентът прие държавния бюджет за 2023 г. на второ четене

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук