Начало БЪЛГАРИЯ Петромир Кънчев: Няма да има дълбока съдебна реформа

Петромир Кънчев: Няма да има дълбока съдебна реформа

0

Правосъдие за всеки“ не иска оставки, не иска падане на правителството, не искаме предсрочни избори.“

Това каза в интервю за БНР Петромир Кънчев – адвокат, обучител по медиация и член на „Правосъдие за всеки“, след като организацията се оттегли от партньорство с ПП-ДБ.

Тези конституционни промени не са онези, заради които подкрепихме вносителите на конституционния проект, настоя той, като поясни, че има три текста – единият вариант е този, по който от „Правосъдие за всеки“ са работили заедно с ПП-ДБ, вторият – представеният от ПП-ДБ и третият: внесеният в Народното събрание.

„И ни беше обяснено, че така искали ГЕРБ, така искали ДПС.“

„Това не са промените, които ще направят истинска, дълбока съдебна реформа“, заяви Кънчев. „Стабилизира се ролята на главния прокурор като един титан“, който държи цялата наказателна политика на държавата, смята той.

Позицията на президента Радев за конституционните промени е странна, защото той има право на конституционна инициатива. Две години конституционният проект на президента не се появява в деловодството на Народното събрание, подчерта Петромир Кънчев.

„Той сега дава оценка на чужд проект.“

„Управляващите вече нямат ход назад да извършат тази съдебна реформа“, коментира Кънчев в предаването „Преди всички“.

„Заключението на вещото лице е подвело както прокуратурата, така и съда“, посочи адвокатът относно експертизата по случая с обезобразеното с макетно ножче момиче в Стара Загора. По думите му, повечето съдии се доверяват на заключението на вещите лица.

По делото в Стара Загора нещата се пропукват още в самото начало – съдът тръгва в изцяло грешна посока според внесеното от прокуратурата обвинение, смята Петромир Кънчев.

Има голяма опасност да затлачи съдебната система и да има натрупване на случаи, в които съдът да се занимава с несвойствени неща, предупреди Кънчев по темата с приравняването на интимното партньорство с брачното в случаите на насилие и призова „да се прецизира този текст“.

„Много е важно въпросната интимна връзка да се дефинира правилно. Така, както е в изтеклия проект – че това е относително траен съюз между две лица, които дори не са под фактическо съжителство, това е изключително общо.“

Предишна статияКметът на Стара Загора: Експертизата за лека телесна повреда е опорочена изцяло
Следваща статияПравителството назначава нови областни управители

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук