Начало БЪЛГАРИЯ Булгаргаз осъди ТЕЦ-а на Доган за над 39 млн. лв.

Булгаргаз осъди ТЕЦ-а на Доган за над 39 млн. лв.

0

„Булгаргаз“ осъди ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за 36 526 308.76 лв. – главницата по договор от 24 юни 2021 г. за доставка на природен газ. Други 986 615.60 лв. тецът дължи на доставчика като неустойка за забавено плащане.

Това става ясно от решение на Окръжния съд Варна от днес. Договорът е влязъл в сила на 1 януари 2022 г. и е изтекъл на 1 януари 2023 г. Според него в срок до 5-то число на месеца доставчикът издава на клиента фактура за 100% от стойността на договорените количества природен газ в съответствие с годишната програма, а заплащането става на 12-то число от месеца. В противен случай клиентът плаща лихва за всеки просрочен ден. 

Цената на природния газ за всеки месец се определя от предложената от доставчика стойност за утвърждаване от КЕВР и се формира съгласно условията на Наредба 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените за природния газ, плюс премия от 0.40 лв., като цената е определена в лева за 1 МWh, се обяснява в решението. 

„От приетите по делото и неоспорени от страните заключения на вещото лице по проведените първоначална и допълнителна съдебно-счетоводна експертиза се установява, че процесните фактури и дебитно известие са включени в дневниците за покупки при „ТЕЦ Варна“ ЕАД, включени са и в дневниците за продажби при „Булгаргаз“ ЕАД за съответния данъчен период. Вещото лице сочи, че към датата на завеждане на исковата молба задължението за главници възлиза именно в претендирания размер от 36 526 308.76 лв., а за неустойка 986 615.60лв. по описаните в исковата и уточняващата молба на ищеца фактури, дебитно известие и УДП“, пише в решението на съда.

Тецът е осъден да плати и разноските по делото от 1 502 056.98 лв.

Решението на Окръжния съд Варна не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд в града.

Малко след изтичане на договора – на 14 януари, „Продължаваме промяната“ подаде сигнал в ДАНС за „възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България“. Още тогава стана ясно, че ТЕЦ-ът на Доган не е плащал в периода януари – април 2022 г. по договора за доставка на синьо гориво с „Булгаргаз“ и дължи над 37 млн. лв. Самият контракт е подписан по време на управлението на ГЕРБ, като държавата предостави на Ахмед Доган кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ „Варна“ за безвъзмездно ползване до 2054 г. При встъпване в длъжност на редовното правителство на ПП задълженията на теца са достигнали над 30 млн. лв., трупани с години.

От ПП мотивираха сигнала до ДАНС с факта, че „Булгаргаз“ е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ „Варна“ дълги години беше сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като „студен резерв“ или на производство на електроенергия за балансиране на системата.

На 5 март т.г. служебният енергиен министър Румен Христов обяви, че ТЕЦ „Варна“ не работи заради задължения и съобщи: „Пред споразумение сме, което да осигури пълно плащане и всички лихви. Съгласни са да платят над 40 млн. лв. заедно с лихвите“.

Предишна статияБерлин: Без германски крилати ракети за Украйна
Следваща статияОпасно горещо време с температури между 36° и 41° в цялата страна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук