Начало БЪЛГАРИЯ Илиян Василев: Прекратяването на концесията на ”Росенец” поставя мина в полето на...

Илиян Василев: Прекратяването на концесията на ”Росенец” поставя мина в полето на кабинета

0
Прекратяването на концесията на пристанище ”Росенец” поставя мина в полето на правителството. Над 93% от танкерите, които влизат в България, са руски нефт.

Това заяви пред bTV бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

Експертът подчерта, че правителството е успокоило топката, като е влязло в преговорен режим с рафинерията на „Лукойл“. „Без руски петрол може да се продължи напред и това не е никакъв проблем. В миналото се е вкарвало суров петрол от поне 10 дестинации, но въпросът е, че процесът трябва да бъде управляем, за да се смъкнат рисковете. Иначе с политически лозунги и „Ура“ няма да стане“, посочи още той.

„Концесията на пристанище „Росенец“ е функция на съоръжението, че когато получихме дерогацията, правителството предостави възможността на „Лукойл“ да внася руски нефт. Проблемът стигна дотам, че предоставянето на дерогацията не е при определени гаранции, с които да се диверсифицират източниците на суров петрол“, добави Василев.

Всяка промяна в режима на ползване на суровини до „Лукойл“, би могло да доведе до увеличаване цената на горивата, алармира специалистът.

Според него всяко смущаване в доставките на горива, няма как да не се отрази на пазара на горивата и съответно на цените.

Предишна статияДмитрий Песков: Няма основания за мир с Украйна
Следваща статияАдриан Николов: Цените на храните ще продължават да поскъпват до края на годината

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук