Начало НОВИНИ Интерпол разби мрежа от сайтове с малтретиране на деца

Интерпол разби мрежа от сайтове с малтретиране на деца

0
Операция Narsil разби мрежа от сайтове, съдържащи материали с малтретиране на деца и предназначени да генерират печалби от реклама. Глобалните действия са ръководени от Интерпол. У нас има арестуван 34-годишен мъж, съобщиха от МВР.

Закрит е управлявания от него онлайн форум, улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца.

Интерпол финализира двугодишна глобална операция за изправяне пред правосъдието на престъпници, управляващи мрежи от уебсайтове с материали на сексуално малтретиране на деца, предназначени да генерират печалби от реклама, пише МВР.

Има и още арестувани.

В рамките на руския етап от операция Narsil органите на реда задържаха двама 24-годишни за производство и онлайн разпространение на материали, изобразяващи сексуално насилие над непълнолетни. При претърсване, от заподозрените са иззети компютърно оборудване, съдържащо специализиран софтуер за създаване и администриране на уебсайтове, и сменяеми твърди дискове с материали със сексуално насилие над деца.

Продължила от декември 2021 г. до юли 2023 г., операция Narsil беше ориентирана и към финансовите механизми, използвани от администраторите на уебсайтове за провеждане на техните онлайн рекламни кампании. В хода на съвместните действия страните членки работиха с базата данни Worst of list на Интерпол (IWOL) и споделяха разузнавателни данни с оглед откриване на заподозрените и координиране на арестите.

Базата данни IWOL е създадена през 2010 г. и обхваща уебсайтове за наблюдение, съдържащи екстремни материали с насилие над деца. Централата на Генералния секретариат работи с правоприлагащите органи във всички региони с оглед закриването на тези сайтове от националните доставчици на интернет услуги.

„Операция Narsil изпраща силно послание към престъпниците, печелещи пари от подобни уебсайтове, че Интерпол и полицейските сили в 195 страни членки знаят къде са, какво правят и как да ги намерят“, коментира генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

Предишна статияПарламентът решава за по-строги санкции срещу домашното насилие
Следваща статияУкрайна е получила от западните си партньори над 60 милиарда долара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук