Начало БЪЛГАРИЯ Парламентът решава за по-строги санкции срещу домашното насилие

Парламентът решава за по-строги санкции срещу домашното насилие

0

На извънредно заседание днес, свикано по разпореждане на Росен Желязков, депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие. В дневния ред е и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, върху който президентът Румен Радев наложи вето, предават от БТА.

В началото на миналата седмица, след като случаят с пострадалото 18-годишно момиче от Стара Загора стана известен, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха два общи законопроекта – за промени в НК и в Закона за защита от домашното насилие.

На извънредно заседание миналия четвъртък те бяха обсъдени и гласувани от парламентарната правна комисия.

Тя прие завишаване на наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект за промени в НК. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Предлага се да отпадне пробацията при лека телесна повреда, а глобата да бъде завишена от 500 до 1000 лв.

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.

Предишна статияДжип с мигранти се обърна на Околовръстния път на София
Следваща статияИнтерпол разби мрежа от сайтове с малтретиране на деца

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук