Начало БЪЛГАРИЯ ”Държавен вестник”: Държавата може да конфискува колите на пияните и дрогираните водачи

”Държавен вестник”: Държавата може да конфискува колите на пияните и дрогираните водачи

0
Държавата вече ще може да конфискува колите на пияните и дрогираните водачи с решение на съда в своя полза. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на ”Държавен вестник”. Това ще става при над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ, съобщават от Automedia.

След гласуването на промените медиите обърнаха внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя, и новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано. Тя гласи: „В случаите по ал. 1 – 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му“. Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:

1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.
3. Ако управлявате автомобил след употреба на „наркотични вещества или техни аналози“. Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.
4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

При зачестилите напоследък случаи на смърт, причинени от пияни или дрогирани шофьори, конфискацията при рецидив изглежда разбираема мярка. Но много експерти изказаха съмнения по алинея 3 заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. В медиите бяха популяризирани достатъчно случаи на погрешно позитивни тестове, включително след употреба на безобидни медикаменти. Активисти за легализация на марихуаната напомнят, че сегашната система за тестване дава положителен резултат дори при човек, пушил преди повече от седмица.

Предишна статияВежди Рашидов напуска парламента и политиката
Следваща статияТръмп нарече „глупости“ повдигнатите му обвинения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук