Начало БЪЛГАРИЯ Пуснаха от ареста кмета на Генерал Тошево

Пуснаха от ареста кмета на Генерал Тошево

0

Минути преди 10 часа кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров беше освободен от ареста, съобщи БНР.

Той беше задържан по искане на Европейската прокуратура по разследване за измами с европейски средства. Това е първият арест в България по искане на службата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

С ръкопляскания и възгласи „свобода“ събралите се хора пред полицията в Добрич посрещнаха излизането от ареста на кмет на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той благодари за подкрепата и заяви, че на този етап не желае да коментира подробностите около своето задържане.

„След разпита ще коментирам. Не искам да правим циркове, интелигентни хора сме… Винаги съм работил само в полза на нашите хора, на Генерал Тошево“.

Според протестиращите срещу ареста Валентин Димитров задържането му е политическа поръчка.

Както вчера написахме кметът на град Генерал Тошево, Добричка област – Валентин Димитров беше арестуван по искане на Европейската прокураатура във връзка с разследване за измами със субсидии, свързани с проект за увеличаване на енергийната ефективност на социални жилища. Бяха извършени обиски на сгради на общината и в канцелариите на длъжностни лица, заподозрени за съучастие в престъпленията, за които се води разследването.

„В общината нямаше обиски“, заяви тази сутрин председателката на Общинския съвет д-р Яна Бонева, също от БСП, пред Нова тв. Но по твърдения на общински съветници именно в общината в сряда е арестуван кметът.

Привърженици на БСП от Генерал Тошево тази сутрин протестират срещу ареста на Димитров пред Първо РПУ в Добрич. Нито председателката на Общинския съвет, нито общинските съветници успяха да съобщят пред Нова тв коя фирма е изпълнител на проекта, заради който са извършени арестите на европейската прокуратура. Но са убедени, че акцията е заради предстоящите местни избори.

В петък е трябвало Валентин Димитров да бъде номиниран за трети мандат като кандидат на БСП за кмет.

Днес Христо Стоичков ще гостува в Генерал Тошево и общинарите заподозряха, че и това може да е повод за ареста.

Фактите по делото датират от 2017-2019 г. Става въпрос за грант, получен от общината по проект за увеличаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, на стойност 169 000 евро (около 330 000 лева). За изпълнението на проекта е привлечен частен подизпълнител.

Според събраните доказателства длъжностни лица, участващи в изпълнението на проекта, включително кметът, са представили невярна информация за извършената работа по него, която освен това не е била завършена до крайния му срок.

Всички замесени лица се смятат за невинни, докато не бъде доказано обратното от компетентен български съд.

Засега хората на Кьовеши в България не могат да се похвалят с особени успехи в съда. Първата присъда, при това постигната със споразумение, е 1 година условно. Друго дело на европрокуратурата – за подкуп, пък наскоро приключи и на втора инстанция с 6 месеца условно.

Предишна статияБашар Асад: Нашата цел е изтеглянето на турските войски от сирийските територии
Следваща статияМОСВ: Има опасност от наводнения от реките Искър, Марица и Места

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук