Начало НОВИНИ Пламен Димитров: Няма опасност от газова криза през зимата

Пламен Димитров: Няма опасност от газова криза през зимата

0

Няма опасност от възникване на газова криза през тази зима, но цените на синьото гориво ще бъдат по-високи от тези, които са в момента. Въпреки това, те ще бъдат приемливи за бизнеса. Това заяви пред БГНЕС д-р Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната.

Относно икономическата позиция на България в Черноморския регион и снабдяването с петрол на единствената голяма родна рафинерия – „Лукойл-Нефтохим“, той припомни за дерогацията (изключението) от санкциите на ЕС. Това позволява на България да внася руски петрол до края на 2024 г., но е нужно да се мисли за решение за след това. В същото време в парламента има внесено предложение България да се откаже от тази дерогация до края на годината.

„България ще трябва да внася петрол или през Босфора, или да се намери суровина някъде в Черноморския регион. „Нефтохим“ ще успее да се справи и да преработва неруски петрол, защото не е толкова скъпо да се внася през Босфора. Трябва да имаме предвид, че нефтеният терминал в „Росенец“ в Бургас може да приема малки танкери до 70 хиляди тона, а те без проблем минават през Босфора. Другото важно е, че в Черноморския регион влизат големи обеми неруски петрол, който идва от Казахстан и се движи по маршрута Тенгиз-Новоросийск. Става въпрос за обеми от около 50 млн. тона годишно. Този нефт не е безадресен, договорите за него се сключват по-отрано, така че трябва да се действа още сега. Ако се вземат навременни мерки, няма да имаме проблем“, заяви Димитров.

По повод рисковете в Черноморския регион след излизането на Русия от зърнената сделка анализаторът изтъкна членството на страната ни в НАТО. В същото време той призна, че има рискове за България по повод удължаването от Русия на срока за зоната, забранена за търговско корабоплаване в Черно море по повод военни учения. „Има рискове, но няма някаква непосредствена заплаха страната ни да бъде нападната, да бъде въвлечена във война или да пострада“, категоричен е д-р Димитров. По думите му в дългосрочен план перспективите за руската икономика не са добри.

Предишна статияПолитолог: Винаги преди местни избори настъпва сериозна миграция
Следваща статияРусия свали 20 украински дрона край Крим

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук