Начало НОВИНИ Politico: Кьовеши най-накрая се зае с България

Politico: Кьовеши най-накрая се зае с България

0

Европейският прокурор Лаура Кьовеши най-накрая се зае с България – отдавна смятана за един от най-ярките примери за безсилието на Брюксел пред кражбите на европейски средства, пише Politico

Статията е на челната страница на американската политическа новинарска агенция. Вчера стана ясно, че на 10 август европейската прокуратура в София е извършила претърсвания на множество места в рамките на разследване на два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 милиона евро, финансирани от ЕС. 

Извършени са обиски на 28 жилища и офиси, а двама са арестувани. От европрокуратурата в София твърдят, че парите са минали през верига от кухи фирми на лица с криминални досиета.

Ден по-рано, на 9 август, беше арестуван кметът на Генерал Тошево – Валентин Димитров от БСП. Той е разследван по дело за измами със субсидии за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища в общината. По-късно той бе пуснат на свобода срещу парична гаранция.

Politico пише, че разследването се очаква от няколко години, като „водещи политици от реформаторския лагер в България твърдят, че източването на средства от ЕС се е превърнало в един от основните източници на приходи на организираните престъпни групи“. През 2020 г. Центърът за изследване на демокрацията, неправителствена организация в София, стигна до заключението, че до 15% от парите на ЕС в страната редовно се присвояват.

Понастоящем Европейската прокуратура провежда 143 разследвания в България с „приблизителна обща стойност на щетите“ на обща стойност 492 млн. евро, според нейния доклад от 2022 г.

„Като най-бедната страна в ЕС България редовно търси помощ от европейските данъкоплатци, за да изгради инфраструктурата си и да направи старите си сгради от времето на социализма по-енергийно ефективни“, пише Politico. 

Европейската прокуратура съобщи, че разследва два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 млн. евро, финансирани от ЕС, и безвъзмездна помощ за подобряване на енергийната ефективност на жилищни сгради в град Генерал Тошево на стойност 169 000 евро. „Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени“, се казва в изявлението.

Според американското издание над 100 агенти от българската полиция и националната шпионска служба извършиха обиски в четвъртък във връзка с железопътната линия между градовете Костенец и Септември, която получи финансиране от 130 милиона евро от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). Те са разследвали потенциални злоупотреби със средства по железопътната линия между селата Оризово и Михайлово, финансирана от Кохезионния фонд за над 111 млн. евро.

„Използването на българските сили за сигурност е признак за това колко зависима е Европейската прокуратура от подкрепата на българското правителство и висшите правни служители. Правителството на министър-председателя Николай Денков, което дойде на власт едва на 6 юни, обеща да изкорени корупцията и да гарантира, че силите за сигурност не се ръководят от Русия. От значение е и фактът, че Иван Гешев, силно противоречивият главен прокурор на страната, беше принуден да напусне поста си в средата на юни, тъй като много българи отдавна го смятаха за пречка пред разследванията на корупцията по високите етажи на властта“, пише Politico. 

Бенефициент и по двата разследвани железопътни проекта е Националната компания „Железопътна инфраструктура“ на България, която е възложила договори за строителство на две частни компании. 

От Европейската прокуратура заявиха, че разследването им е разкрило факти, които биха могли да представляват престъпления, включително злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до изтеглянето на парични суми в размер на повече от 2,5 млн. евро от лица с криминални досиета.

„Макар че разследванията на корупция са сравнително често срещани в България, страната изпитва сериозни затруднения да осъди престъпници от най-високо ниво“, пише още в статията. 

Предишна статияРусия свали 20 украински дрона край Крим
Следваща статияОвчаров: Ще плащаме стотици милиони заради „Росенец“, договорът с „Боташ“ е изключително глупав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук