Начало БЪЛГАРИЯ Експерти: Има консенсус трудовата книжка да стане електронна

Експерти: Има консенсус трудовата книжка да стане електронна

0

Има консенсус хартиената трудова книжка да се замени с единен електронен трудов запис и да е част от регистъра на заетостта към Национална агенция за приходите (НАП). Това заяви за БТА депутатът Божидар Божанов от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, вносител на предложението за изменения в Кодекса на труда (КТ). Централизирайки тази информация, всъщност постигаме повече гаранция за правата на работниците и служителите, коментира той.

Идеята се приветства и от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Българската стопанска камара, казаха вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов и заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Мария Минчева.

Първата стъпка към промяната бе направена в края на май, когато депутатите от 49-ото Народно събрание гласуваха на първо четене законопроекта. Очаква се окончателното му приемане да бъде през есенната парламентарна сесия, тъй като времето преди лятната почивка не стигна, за да мине на второ четене във водещата Комисия по труда, социалната и демографската политика. Текстовете са били обсъдени детайлно с работната група.

Забавянето с един месец не е проблем, защото институциите вече се наясно какво ще се очаква от тях и сроковете няма да бъдат променяни, коментира в публикация във Facebook през юли Божанов. Той уточни, че в резултат на едномесечна продуктивна работа е постигнато съгласие по всички казуси. 

Работната група разписа по-детайлни текстове за отпадането на трудовата книжка, така че да се покрият всички случаи, за да не губят хората правата си, само защото сме решили да премахнем този документ, потвърди Божанов за БТА. 

Необходима дигитализация

България е една от последните държави, в които има трудова книжка, подчерта Божанов, според когото най-накрая е дошло времето и се е възприела идеята, за нейното отпадане.

По думите му един от аргументите да се предприеме подобна стъпка е загубата на този хартиен документ, което създава проблеми при пенсиониране.

Трудовата книжка ще се ползва за доказване на стажа преди 1997 г., защото данните от този период ги няма никъде другаде, посочи Божанов.

Отдавна смятаме, че всичко, което може, трябва да се дигитализира. От 2014 г. се опитваме да бъде въведено електронизиране в отношенията между работодателя и работника, каза Минчева. Всичко ще може да се проверява онлайн, подчерта тя.

Предишна статияКитайският министър на отбраната започна обиколка в Русия и Беларус
Следваща статияМасово сбиване с над 100 души в Казанлък, нападнаха и полицаи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук