Начало НОВИНИ CNBC: Движението на украинските сили е разочароващо

CNBC: Движението на украинските сили е разочароващо

0

Украинските сили се опитват да пробият руските линии в западните части на Донецка област, където вълни от украински бойци са били използвани, за да се укрепят на изток от село Старомейорске, каза руски служител.

Владимир Рогов, назначен от Русия чиновник в окупираните части на Запорожие, контролирани от Москва, каза, че е имало интензивни боеве на юг от Велика Новосилка, докато украинските войски се опитват да пробият руските линии, за да се придвижат към брега на морето Азов.

„Врагът успя да навлезе и да се закрепи в северната част на Урожайне след две седмици на най-тежки и кръвопролитни битки за това селище“, каза Рогов, имайки предвид същата част от фронтовата линия.

Той каза, че руските войници все още контролират южната част на Урожайне, добавяйки, че украинските сили явно се стремят да поемат контрол над град на юг, Старомлиновка.

Украйна започна контранастъпление през юни, опитвайки се да си върне части от територия, завзета от Русия в южната и източната част на страната. Тя е превзела няколко села на юг и някои територии около разрушения град Бахмут на изток, но досега не е постигнала големи печалби срещу добре окопаните руски войски.

Москва казва, че украинската контраофанзива се е провалила.

Украйна започна своята дългоочаквана контраофанзива в началото на юни, след като месеци наред се подготвяше и събираше нужното оръжие и муниции, пише в анализ CNBC.

Скоростта на движението е разочароваща за някои наблюдатели, макар и украинците да сочат, че това е очаквано, след като руснаците имаха достатъчно време да изградят три защитни линии по 900-километровата фронтова линия.

Военни анализатори посочват, че в някои направления украинците се сблъскват с минни полета, окопи и противотанкови съоръжения с ширина от 30 километра. Те са защитени от руснаците с дронове, артилерия и хеликоптери.

Експертите обаче предупреждават, че украинците нямат много време, за да напреднат – вероятно възможността да постигнат сериозен успех ще се изчерпи до края на лятото. Киев трябва да пробие първата линия на отбрана на руснаците възможно най-скоро, за да ускори придвижването си, смята анализаторът Майкъл Кларк.

Според него Украйна все още е в първата фаза на своята офанзива – опит да бъдат намерени слабите места на противника. Втората фаза ще е да бъдат насочени усилията към тези пукнатини в руската отбрана.

Ако обаче тази първа фаза е прекалено дълга, украинците няма да имат време да се разгърнат, преди метеорологичните условия да се влошат и да спрат нападението. Кларк признава, че това е малко вероятен сценарий, но оказва натиск в Киев и може да накара военните да включат резервите си по-рано от планираното. А според някои наблюдатели именно на това разчита Москва.

Заплахата се крие в това, че ако резервите бъдат включени в боя по-рано от необходимото, то те няма да бъдат достатъчно ефективни.

Есента и пролетта в Украйна са добре известни с валежите и дълбоката кал, която прави някои пътища непроходими. Именно дъждовете бяха една от причините за отлагане на офанзивата през пролетта.

Според Конрад Музайка, експерт от Rochan Consulting, украинците са се надявали на по-бърз напредък на юг, но това не се е случило. Според него Киев има три месеца, преди да свърши мунициите и горивото за военната техника и преди пътищата да станат прекалено кални.

Украинските военни съобщават, че от началото на контраофанзивата вече са освободили 210 кв. километра. Това става с много големи усилия от страна на украинските военни, допълва още експертът.

Според него напредъкът на украинците е факт, но става бавно и засега не се виждат възможности за голям пробив в близко време.

Скоростта на офанзивата обаче се приема нормално в Киев и сред партньорите. „Ако вземете предвид милионите мини, които са поставени, дълбочината на окопите и защитните линии на отбрана, както и че се справяме без въздушна подкрепа, а руснаците имат надмощие във въздуха, то напредъкът е устойчив и положителен“, разказва един съветниците на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак.

Според него доставките на бойни самолети ще помогне много на офанзивата.

Според председателя на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ ген. Марк Мили офанзивата на Украйна е „далеч от провал“. Той допълни, че е още много рано да бъдат давани оценки на настъплението.

„Ще бъде дълго, ще бъде трудно и ще бъде кърваво“, предупреди още той.

Предишна статияНови руски атаки с ракети и дронове в Запорожие и Одеса
Следваща статияКитайският министър на отбраната започна обиколка в Русия и Беларус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук