Начало БЪЛГАРИЯ Нужна е радикална промяна във взаимоотношенията между арендатори и фермери

Нужна е радикална промяна във взаимоотношенията между арендатори и фермери

0

За състоянието на зърнената реколта и влиянието на неяснотите в геополитически план върху цената на зърното, както и идеите за по-устойчиво развитие на българското селско стопанство – в „Нашият ден“ коментират Филип Ромбаут, изпълнителен директор на „Агрополихим“ – Девня, и Ивайло Ненков, член на Борда на директорите на „БГ Агро“АД.

„Зърното става не само валута, а оръжие на руснаците“, казва Филип Ромбаут.

Той допълва, че се наблюдават много странни движения в пазара на зърно, което е необяснимо, освен ако вкараме графа „война“ в анализите. Фермерите са на минус тази година заради скъпите суровини.

„През последната година много се вдигнаха разходите на земеделските производители, може би с 20% до 30%. Рентите, горивата, семената също се покачиха“, посочва Ивайло Ненков.

Той коментира, че добивите от пшеница са доста лоши, особено в източния регион – Добруджанския. Очаква се реколтата от царевица и слънчоглед да бъдат лоши. 

Необходима е радикална промяна във взаимоотношенията между арендатори и фермери. Фермерите трябва да бъдат защитени много повече, за да могат да разчитат на т.нар. „регенеративно селско стопанство“.

Ивайло Ненков посочва, че българската пшеница традиционно отива в Южна Европа, Северна Африка и Близкия изток.

„Количествата пшеница и царевица, които са влезли от Украйна, са много малки. България е нетен износител и на двете стоки. Изнасяме около може би 5 мил. тона пшеница и 1,5 мил. тона царевица. 
При слънчогледа ситуацията е малко по-различна, понеже доста се инвестира в производствените и преработвателните  мощности и можем да поемаме до 1 мил. тона отвън“, казва още Ивайло Ненков.
Предишна статияЕксперти: Шофьори могат да заведат дела срещу държавата след новите правила за движение на пътя
Следваща статияДве трети от германците смятат, че властите не се справят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук