Начало БЪЛГАРИЯ Празнуваме успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец

Празнуваме успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец

0

Православната църква празнува успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. Най-обичаният роден светия е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно съвършенство.

„В този ден, когато празнуваме Успението на Свети Йоан Рилски, ние трябва да си припомним неговите подвизи в непрестанен пост молитва, покайни сълзи и в помощ на ближните. Да не говорим, че той основава Рилската света обител, която повече от 1000 години съществува и е един духовен светилник и място, в което всеки може да се докосне до нетленните мощи на светията и да получи неговото благословение, неговата помощ – всичко, което човек търси с молитва и изпълнено с любов към светията сърце“, сподели за БНР Врачанският митрополит Григорий.

Стотици се очакват в Рилския манастир и в Руенската обител над родното място на светеца, Скрино.

Успението на Свети Иван Рилски, е един от най-посещаваните от миряни и богомолци ден в Рилския манастир, чиито патрон е светецът. Създаден е план за охрана на района и спазване на реда със засилено полицейско присъствие, както беше и на Голяма Богородица  в Рилската обител.

Служба, оглавена от игумена йеромонах Йоан, ще има и в Руенския манастир над с. Скрино. Очакват се миряни от Кюстендил, Благоевград, Дупница.

Междувременно ще върви и празникът на Община Бобошево – с богата програма в продължение на два дни, разказа председателят на Общинския съвет Георги Мичов.

Предишна статияВерижна катастрофа на АМ „Тракия”
Следваща статияПремиерът Денков свиква съвещание с представители на МВР и службите за сигурност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук