Начало БЪЛГАРИЯ Иван Демерджиев: Има още хора, които могат да последват съдбата на Алексей...

Иван Демерджиев: Има още хора, които могат да последват съдбата на Алексей Петров

0

Много е опасно да се пипат службите с декларации. Нека някой конкретно да посочи откъде черпи тези данните и нека да изложи мотиви“. Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър Иван Демерджиев относно кадровите промени в МВР.

„Нормално е да се правят смени, но когато те са ясно мотивирани. За 10 месеца аз и моят екип сменихме 4 областни директори, сега са сменени повече от половината само за 2 месеца. Това са хора, които са назначавани от Бойко Рашков. Новият министът има право да прави тези смени, но когато сменяш повече от половината директори, трябва да се мотивираш ясно, защото всяко едно такова действие е ясен сигнал както към обществото, така и към МВР. Тези хора се изправят срещу изключително тежка престъпност и ако те нямат увереността, че само вследствие на качествата и резултатите им могат да бъдат сменени, много трудно може да се очаква от тях ефективно противодействие на престъпността. Липсата на доверие трябва да се мотивира“, коментира той.

„Министър-председателят поиска от вътрешния министър определени действия и той отзивчиво смени позицията си“, каза Демерджиев относно действията към главния секретар на МВР. Той напомни, че този главен секретар не е назначен еднолично от президента, а той е гласуван от кабинет, в който са участвали Кирил Петков, Асен Василев и акад. Николай Денков.

Ситуацията тогава беше нетърпима, посочи бившият върешен министър и добави, че в момента това не е така:

„Ситуацията в момента не е такава, сравнимо със ситуацията през 2021 г. В момента на мен ми липсват ясно изразени мотиви – коя служба не върши своите задължения качествено и защо нейният ръководител трябва да бъде сменен. Сега под формата на различни лозунги и декларации неотклонно се реализира сценария от изтеклите записи. Там ясно се казва кои са стъпките и те се извършват, независимо че обществото се противопоставя на това. Това очевидно е решено много назад във времето и сега се търсят различни оправдания“.

Показното убийство на Алексей Петров е абсолютно недопустимо, категоричен бе Иван Демерджиев в интервю за предаването „Преди всички“. По думите му то е било направено демонстративно и без никакво притеснение от извършителите. Алексей Петров е тясно свързан с актуалните политически процеси, каза той и отбеляза, че повече от 5 години в България „никой не си позволяваше да извършва такива престъпления.

Предишна статияСлучаят „Дебора”: Прокуратурата повдигна нови обвинения срещу Георги Георгиев
Следваща статияДимо Гяуров за убийството на Алексей Петров: Никога няма да се стигне до поръчителя

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук