Начало НОВИНИ Лидерите на преврата в Нигер поискаха френският посланик да напусне страната

Лидерите на преврата в Нигер поискаха френският посланик да напусне страната

0

Лидерите на преврата в Нигер поискаха френският посланик Силвен Ите да напусне страната в срок от 48 часа. Нигер е оттеглил агремана на посланика. Франция разполага с контингент от около 1500 войници в Нигер.

Франция заяви, че приема искането „за сведение“. В същото време AFP, позовавайки се на източник от френското външно министерство, посочва, че Париж разглежда настоящата власт в Нигер като нелегитимна и следователно – без право да иска отзоваването на посланика.

Веднага след се появиха информации, че новата власт в Ниамей е поискала и посланиците на Германия, САЩ и Нигер да напуснат страната, но те бяха опровергани от хунтата.

По-рано през деня Нигер разреши на въоръжените сили на Мали и Буркина Фасо да действат на нейна територия в случай, че страната бъде нападната.

Последният опит на страните от западноафриканската икономическа общност (ECOWAS) да проведат преговори с метежниците в Нигер завърши с провал преди пет дни. ECOWAS наложи санкции на Нигер и заплаши страната с военни действия, ако не бъде възстановен сваленият на 27 юли президент Мохамед Базум.

„Ако срещу нас бъде предприета атака, това няма да е разходката в парка, както някои хора изглежда си мислят“, заяви лидерът на хунтата в Нигер генерал Абдурахман Чиани.

Предишна статияГледат мярката за неотклонение на Васил Божков
Следваща статияЛихвите по жилищните кредити остават около 2,5%

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук