Начало БЪЛГАРИЯ Започна регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК

Започна регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК

0

Осем партии и три коалиции вече са подали документи за регистрация, каза пред журналисти председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. 

Регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК за участие в местния вот на 29 октомври започна днес в 9:30 часа, съгласно хронограмата на ЦИК за организацията на вота през октомври. 

Приемането на документите ще се извършва до 17:00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, във фоайето, вход „Ларго“. Крайният срок, в който политическите формации могат да се регистрират в ЦИК е 17:00 часа на 13 септември. 

Партиите и коалициите трябва да представят подписка с не по-малко от 2500 избиратели, които подкрепят тяхното участие в местните избори, удостоверение за актуално състояние, удостоверение от Сметната палата за внесени финансови отчети, образец от подписа на представляващия ,печата, банковата сметка, на която ще се обслужва кампанията, обясни Нейкова. Тя добави, че коалициите трябва да представят и коалиционно споразумение. 

Документи подадоха партиите  „Българска нова демокрация“, Свобода, „Партия на Зелените“, „Пряка демокрация“, „ Развитие за Септември и региона“,  БСД-Евролевица, „Български социалдемократи“ и коалициите  „Заедно за силна община“, „Граждани за общината“ и „Съединение за Пловдив“. 

От своя страна ЦИК е длъжна до 14 септември да изпрати на общинските избирателни комисии (ОИК) списък на регистрираните за участие в изборите партии и коалиции. Срокът за регистрация на политически формации в ОИК е до 17:00 часа на 18 септември. Ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в общинските избирателни комисии (ОИК), припомни на брифинг миналата седмица говорителят на ЦИК Росица Матева. 

Съгласно хронограмата и Изборния кодекс Инициативните комитети (ИК) могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства в общинските избирателни комисии (ОИК) за участие в местния вот до 17:00 часа на 18 септември. Инициативните комитети се регистрират в съответната Общинска избирателна комисия (ОИК), като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.

Предишна статияЗеметресение бе усетено в района на Благоевград
Следваща статияСи Цзинпин няма да присъства на срещата на върха на Г-20

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук