Начало БЪЛГАРИЯ Пътна полиция: Хората се плашат, че ще им вземем колите, а не...

Пътна полиция: Хората се плашат, че ще им вземем колите, а не че ще убият човек

0
Хората не се плашат от това, че ще убият някой друг на пътя. Те са най-стреснати от това, че ще им вземем колите”, каза днес пред Би Ти Ви главен инспектор Лъчезар Близнаков от ”Пътна полиция”. Той посочи, че откакто промени в закона позволяват на органите на реда да отнемат автомобилите на шофьори, употребили алкохол и наркотици, рязко са спаднали случаите на хваната в такива нарушения.

Мярката обаче предизвика много критики. Посочва се и че пътните полицаи си превишават правата, тъй като решението за конфискация трябва да е на съда. Управляващите признаха, че има неясноти по този въпрос и предстои редакция не текстовете.

Близнаков посочи, че ако от 1 януари до 3 септември миналата година в цялата страна са хванати 7657 пили и дрогирани водачите, а за същия период на тази година те са 6222. Само за периода 8 август – 3 септември случаите са с 343 по-малко.

Според него в други случаи завишаване на санкциите не е имало ефект, а ключов е не размера на санкциите, а тяхната неизбежност.

Росен Близнаков отбеляза, че превенцията може да е факт при общи действия между община и пътна полиция. „Засега успяваме и смятам, че ще успяваме и в бъдеще, и действията дават резултат“, посочи Близнаков.

Той обясни, че стопаните на пътя – Столична община, трябва да решат къде може и трябва да се поставят изкуствени неравности.

Предишна статияШефът на „Пирогов“: Мустафа Емин е заплашил 6 медици с уволнение
Следваща статияЖълт код за дъжд и бури в 14 области

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук