Начало БЪЛГАРИЯ Денков: Щетите от наводнениято са за над 30 млн. лв., има пари...

Денков: Щетите от наводнениято са за над 30 млн. лв., има пари за възстановяване

0

Щетите от наводнениято по южното Черноморие и Странджа са за над 30 милиона лева и държавата е в състояние да го поеме през Фонда за реагиране на бедствия и аварии. Това съобщи премиерът Николай Денков, който представи пред депутатите ситуацията в района и реакцията на държавата:

„В момента са налични около 60 млн. лева за преодоляване на бедствия и аварии. За момента оценката на щетите  в община Царево е за около 30 млн. лева. С други думи – в момента средства са налични и е въпрос на добра организация от институциите, за да успеем да възстановим нарушената инфраструктура и хората да възстановят нормалния си ритъм на работа“.

 Със заповед на министър-председателя днес ще бъде формирана група, която ще огледа щетите и в 14 дневен срок от сформирането ще представи доклад какви са основните причини и как могат да бъдат избегнати в бъдещето.  

Ще бъдат проверени и основите на мостовете,защото 3 от 4-те жертви са свързани със срутване на моста край Царево. Могат да се наложат и промени в нормативната уредба, подчерта Денков.

„По отношение на това дали ще има виновни. Да, затова се правят тези прегледи и виновните трябва да бъдат посочени от съответните компетентни органи. Очевидно е, че тези жертви са свързани с моста в Царево. Бих искал да знам има ли виновни за това, че мостът е пропаднал, но не знам отговора и не мога да посоча има ли виновен за това. Това трябва да направи проверката, има и проверка на прокуратурата, така че тя е, която би могла да каже има ли виновен в случая“, каза министър-председателят.
 
През октомври м.г. служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова е представила доклад, в който е посочено, че в страната има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които създават живота на населението и трябва да са с висок приоритет за финансиране.

 7 от тях са в община Царево. През април т.г. служебното правителство е отпуснало над 60 млн. лв. за 93 обекта за предотвратяване на бедствия, едва 10 от тях са посочените в доклада и само 1 е в община Царево. 

Денков беше категоричен, че не е имало скъсани язовирни стени при наводнението:

„Имаше преливане на вода, но е имало скъсване на язовирна стена, което би довело до огромна вълна с много по-висок риск. Оше в първите часове там бяха изпратени екипи на „ожарна безопасност и „Бедствия и аварии“. Бяха включени помпи – първо в единия язовир, после в другия – да изпомпват. Всичко, което можеше да бъде направено, е направено и сега ще бъде източена изцяло водата от язовирите, за да се ремонтират язовирните стени и да бъде избегнато следстващо бедствие. Но до момента скъсване на стена не е имало“.

Предишна статияУчилища в Кюстендил и Дупница в кампанията „Без цветя на първия учебен ден“
Следваща статияЗеметресение с магнитуд 4 разлюля Благоевград

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук