Начало БЪЛГАРИЯ Русия: Западът няма да може да остане хегемон

Русия: Западът няма да може да остане хегемон

0

Руският външен министър Сергей Лавров определи срещата на върха на Г-20 в Индия като успешна и заяви, че благодарение на съвместните усилия на страните от Глобалния Юг Русия е успяла да гарантира, че дневният ред на Г-20 няма да бъде засенчен от конфликта в Украйна, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Русия нарича действията си в Украйна „специална военна операция“ и не е съгласна със западните държави, които ги наричат война. Срещата на върха на Г-20 в Делхи бе и повратна точка по отношение на ориентацията към балансиране на световните интереси в икономиката, каза Лавров на пресконференция след срещата, предаде ТАСС.

„В декларацията (от срещата) се припомня всичко, което трябва да се изпълни в съответствие с дългогодишните обещания, както и да се реализира, за да се осигури баланс на интересите в световната икономика. Пътят не е кратък, но въпреки това тази среща на върха бе в известен смисъл преломна от гледна точка на ясното фокусиране върху точно такива задачи“, каза руският външен министър.

„Западът няма да може да остане хегемон, като се има предвид, че отдавна са се появили и обективно набират сила нови центрове на световното развитие“, каза още Лавров. Той допълни, че след тази среща на върха западните държави трябва да се замислят доколко са в състояние „да се ангажират с продължаване на линията си на господство“.

Руският външен министър отбеляза, че страните от Глобалния Юг се стремят да засилят ролята си в механизмите на глобалното управление, така че тяхната реална тежест да бъде отразена в световните дела, включително в икономическата сфера. В същото време Лавров посочи, че държавите от групата БРИКС вече са изпреварили страните от Г-7 по отношение на размера на брутния вътрешен продукт (БВП).

Предишна статияСлави Трифонов поиска оставката на кабинета: Когато глупави хора управляват, резултатите са трагични
Следваща статияФалшиви дарителски кампании заливат социалните мрежи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук