Начало БЪЛГАРИЯ Земеделският министър: С мен не е обсъждано падането на забраната за внос...

Земеделският министър: С мен не е обсъждано падането на забраната за внос на зърно на Украйна

0

С мен не е обсъждано падането на забраната за внос на зърно от Украйна. Това каза земеделският министър Кирил Вътев в „Тази сутрин“ за предложението.

Земеделският министър Кирил Вътев предупреди, че решението за вноса на пшеница от Украйна ще повиши напрежението в сектора. Решението на депутатите от Комисията по икономическа политика с падането на забраната за вноса на украинско зърно ще повиши напрежението в аграрния сектор и ще има много тежки протести, предупреди той в студиото на bTV.

На този етап предложението не е окончателно, защото тепърва предстои гласуване в Пленарната зала. Предложението е подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

„Сегашната стопанска година е тежка и със, и без забрана. Имаше суша, наводнения, срив на пазара на зърно, а откакто започна войната в Украйна нищо не е същото“, каза още Вътев.

Вътев се надява да има много разум при обмислянето на окончателното решение не само от страна на депутатите, но и от страна на земеделските производителите след падането на забраната за вноса на украинско зърно след вчерашното заседание на парламентарната икономическа комисия.

Голяма част от земеделските ни стопани са в критично състояние, защото от себестойността на продукцията скочиха всички разходи за производство на декар площ, обясни земеделският министър.

Вътев се оплака, че земеделските производители са напълнили мрежата на Министерство на земеделието с декларации за стачна готовност.

Той се надява депутатите да оценят вътрешната обстановка и да оценят какво ще предизвика решението на народните представители след решението им за вноса на пшеница от Украйна.

Вътев повтори отново, че може да има протести, като не може да спре хората да протестират. Той посочи, че производителите ни нямат шанс да бъдат конкурентни на украинските стоки. Чувствителни сме към слънчогледа и нерафинираното олио, изтъкна земеделският министър, който не очаква да има повишение на цената на хляба след вноса на пшеница от Украйна.

Според него законодателството се нуждае от генерален ремонт, за да може да се подреди земеделието. „Нашият пазар е като разграден двор и всеки може да внася каквото иска и откъдето иска, но България има едно от най-ниските хранителни отравяния в Европа“, подчерта той. Кирил Вътев се надява да бъде изслушан от народните представители в парламента.

Той допълни, че не е виждал анализ как отпадането на тази забрана би повлияла на нашите земеделски производители.

„Те нямат шанс да бъдат конкурентни на украинските стоки“, каза министърът.

Той уточни, че няма никаква идея дали в решението има намесени външнополитически интереси.

„Солидарността с Украйна е налице и през България текат коридори на солидарност. България е съпричастна максимално и съдейства, но ние имаме собствено производство, имаме и наши производители, които трябва да защитим“, каза Вътев.

Припомняме – парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проект, предложен от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и ДПС, да не бъде удължавана забраната за внос на зърнени продукти от Украйна след 15 септември.

Забраната, която беше въведена от общо пет европейски страни през пролетта, изтича в петък. Дотогава се очаква ЕС да вземе решение дали да разреши удължаването ѝ.

Проекторешението, с което трите формации предлагат Народното събрание да не подкрепя удължаването, е обратно на досегашната политика на управляващите. То беше внесено в понеделник от няколко депутати, сред които съпредседателят на ПП Кирил Петков и депутатът от ДПС Делян Пеевски, то е подписано още от съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, Александър Николов от ГЕРБ, Румен Христов от СДС и Хамид Хамид от ДПС.

„Отчитайки солидарността на България с Украйна и за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, България не подкрепя продължаването след 15 септември на забраната за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна“, пише в предложението.

На извънредно заседание във вторник следобяд 10 от членовете на комисията гласуваха „за“ проекторешението, 4-ма бяха „против“, а 2-ма се въздържаха. Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала. Ако то бъде взето, правителството ще бъде задължено отново да разреши внос на украинско зърно.

Междувременно в парламента беше внесено и становище от Националната асоциация на зърнопроизводителите, с което се призоваваше Комисията по икономическа политика да отхвърли предложението.

От бранша се аргументират с „влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители в следствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки от Украйна“. И твърдят, че много производители в сектора са изправени пред фалити, невъзможност за изплащане на рентите и междуфирмена задлъжнялост.

По данни от август в складовете има три пъти повече слънчоглед от обичайното за това време на годината, докато преработватели затвориха някои от мощностите си заради недостиг на суровина на пазарна цена.

Полша иска забраната за внос на украинско зърно да бъде удължена
Предложението на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС противоречи на досегашната политика на управляващите. България въведе временна забрана за внос на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна през април, когато на власт беше служебният кабинет, назначен от президента, и не беше съставено правителството на Николай Денков.

Предишна статияПутин и Ким Чен-ун се срещнаха на космодрума „Восточний“, преговорите започнаха
Следваща статияНад 5300 са жертвите от наводненията в Либия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук