Начало БЪЛГАРИЯ Абровски: Ако НС гласува отпадане забраната за внос на зърно от Украйна,...

Абровски: Ако НС гласува отпадане забраната за внос на зърно от Украйна, до месец кабинетът ще падне

0

Министърът на финансите Асен Василев е фокусник, който си играе с цифрите така, както му е угодно. Опитите за намеса на държавата на свободния пазар са като слон в стъкларски магазин. Ако Народното събрание вземе решение за отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна, до месец правителството ще падне.

Това коментира в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ Пламер Абровски, земеделски експерт и адвокат, който подчерта, че земеделските производители са гръбнака на България.

„Изключително културни, трудолюбиви и миролюбиви хора. За да станат те и да отидат на протест,  представете си докъде е стигнало това нещо. Освен това, е хубаво да погледнем нещата и от друга гледна точка. Не може да оставяш всички земеделски производители с впечатлението, че ще направиш нещо, че ще си последователен и 4 дни преди крайния срок да си смениш на 180 градуса позицията, без икономически анализи, без доводи, без абсолютно нищо. Ще ме прощава г-н Кирил Петков, ама не се прави по този начин, казвам него, защото той е вносител на това нещо. Трябва да имаш анализ, трябва да предупредиш, ти трябва да си дадеш сметка как ще реагира пазара. Държавата няма право и не трябва да се меси на частния пазар, а в момента прави точно това. 

Държавата нарушава едни взаимоотношения, които са били много крехки между производители и преработватели. 

Този баланс в България ще се наруши, ако едните пострадат за сметка на другите, това ще бъде ужасно, защото много политици казват, че ние субсидираме зърнопроизводството и нямаме добавена стойност. Единствената добавена стойност, която ние имаме е в производството на слънчогледово масло, т.нар. олио. Зърното в България, в голямата си част то не се преработва, то се изнася. Но за олиото, цялата добавена стойност, преработката, данъците, работната ръка остава в България. Години наред зърнопроизводители и преработватели са работили заедно. В един момент държавата се намесва и разрушава целия този баланс, не се прави така“, коментира Абровски.

По думите му министър Кирил Вътев ще стане „курбан“, тъй като ПП-ДБ вече са взели политическото си решение и съвсем скоро ще го официализират: „Настоящият министър е заявявал: “каквото каже Народното събрание“. Ти си министър, ти си човекът, който Народното събрание, целият български народ са те избрали и са те назначили, за да управляваш цял един сектор, а ти трябва да се идентифицираш.

За мен лично, честното и достойното е този министър да стане и да каже “аз съм „за“ или аз съм „против“, ако съм против седиш си, натискаш се и подкрепяш това, което твоето правителство на ПП-ДБ са взели като решение. Ако си „за“, ставаш и казваш, аз съм със земеделците, аз съм за тях. Ако това нещо утре се гласува, аз си подавам оставката“. Това е мъжкото, това е честното и това е достойното за един човек, който би трябвало да се отъждествява със сектора“, категоричен е земеделският експерт. 

Предишна статияОтбелязваме Кръстовден
Следваща статияМинистър Цоков: Първият учебен ден е празник за цялото ни общество

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук