Начало БЪЛГАРИЯ Георги Ангелов: Няма внос на украинско зърно, а цените паднаха, защото такива...

Георги Ангелов: Няма внос на украинско зърно, а цените паднаха, защото такива са те на световния пазар

0

Спорът за зърното и вноса от Украйна продължава. Днес по Нова телевизия бяха икономистът Георги Ангелов и Светлана Боянова. Тя бе зам.-министърката, която при Мирослав Найденов подписа за продажбата и унищожаването на несебърските дюни в полза на приближени на ГЕРБ. Тогава тя обясни, че подписала, понеже и донесли да подписва. За награда беше пратена в Брюксел аташе по рибарство.

Днес Боянова пак обяснява, че иска да храни децата си с безопасна и качествена храна. Тя била обидена от премиера. Според нея, фокусът от реалните проблеми на земеделските производители към измислени проблеми. Боянова призна, че най-много субсидии влизат в зърнопроизводството и че има хора, които са се обогатили неимоверно много от това. Но това според нея не е по темата, която се обсъжда.

„Въведохме отмяна на забрана за украинското зърно, поевтиняха пшеницата и слънчогледа, но все още не сме внесли, а цените паднаха. Това показва ясно какво се случва в земеделието“, каза икономистът Георги Ангелов. Според него, проблемът е че произвеждахме малко слънчоглед и произвеждахме малко олио. Днес нещата са различни-имаме много фабрики за слънчоглед и е нуждо повече слънчоглед.

„Цените падат, защото световните цени на зърното вървят надолу, това няма нищо общо с вноса от Украйна“, допълни Георги Ангелов.

В България не влиза украинско зърно, вност е около 0.03% от общото количество зърно. „Бълггария произвежда 6 пъти повече зърно, отколкото потребява, ние сме износители. Това означава, че сме зависими от световния пазар и това няма нищо общо с никакви забрани. Няма как на вътрешния пазар да се изкупи цялото произведено количество за нашия пазар“, добави Ангелов.

Предишна статияПротести на земеделци блокират главни пътища в цялата страна
Следваща статияЕмил Соколов: Пеевски нанася сериозни репутационни щети върху ПП и ДБ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук