Начало НОВИНИ САЩ отказаха да дадат на Украйна ракетите с голям обсег на действие

САЩ отказаха да дадат на Украйна ракетите с голям обсег на действие

0

Ракетите с голям обсег на действие ATACMS не са включени в предстоящия пакет от помощ на САЩ към Киев. Щатите са решили засега да не ги прехвърлят в Украйна, предаде агенция УНИАН.

Както каза съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, Джо Байдън не е премахнал това искане на Украйна от дневния ред в бъдеще, пише CNN.

„Президентът говори непрекъснато, както с военните си, така и с колегите си в Европа, както и със самите украинци, за това какво е необходимо на бойното поле на всеки етап от войната и след това какво могат да осигурят Съединените щати“, заяви Съливан.

 

„След като претегли всичко до момента, той реши, че няма да предоставя ATACMS, но също така този въпрос остава отворен в бъдеще“ .

Той каза, че новият пакет от военна помощ ще съдържа „значителни способности за противовъздушна отбрана“, които „ще помогнат на Украйна да укрепи отбраната си за това, което може да се случи“. Съливан прогнозира, че Украйна ще се изправи пред „сурова зима, изпълнена с нови руски атаки срещу критична инфраструктура“.

Украйна от дълго време призовава САЩ да предоставят системи ATACMS, за да бъдат поразявани стратегически важни военни обекти на руските окупатори, с което да се сложи по-бърз край на войната. Според анализатори САЩ предоставят оръжия на Украйна да не загуби войната, но отказват да ѝ дадат такива, с които да я спечели.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук