Начало НОВИНИ Унгария получила гаранции за доставките на руския петрол и га

Унгария получила гаранции за доставките на руския петрол и га

0

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в петък, че руският му колега Сергей Лавров му е гарантирал продължаване на доставките на петрол и газ за унгарската страна.

„Сега отново получих гаранции, потвърждение на гаранции от министър Лавров, че доставките ще продължат в съответствие с рамката на договорите“, каза Сиярто в интервю за ТАСС след среща в кулоарите на Общото събрание на ООН с руския министър.

Доставките на украинско зърно за страните от Централна Европа ще унищожат техния селскостопански сектор, заяви още той. Да не говорим за нашите фермери, които очевидно трябва да защитим. Унгария все пак е готова да осигури безплатен транзит на украинско зърно през своя територия.

„Но какво ще стане, ако те не искат? Доколкото разбирам, те биха предпочели да разпространяват зърно в Централна Европа, но първоначалното споразумение за линиите на солидарност не беше за това“, каза той, като припомни, че споразумението предполага „разрешение за транзит на зърно, а не за двустранна търговия“.

Унгарският външен министър съобщи, че ще посети Москва на 11 октомври и ще обсъди енергийните въпроси.

Припомняме, че Унгария, управлявана от Виктор Орбан, е единственият член на ЕС и НАТО, който все още поддържа близки отношения с Москва, след като Русия нахлу в Украйна миналата година.

Унгария все още получава по-голямата част от своя петрол и природен газ от Русия, като същевременно заявява, че се опитва да диверсифицира източниците на доставки, въпреки че останалата част от ЕС до голяма степен е спряла руския внос.

През юли, Унгария прие министъра на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко – рядко посещение на член на руския кабинет в държава-членка на ЕС и НАТО, като Будапеща заяви, че „иска да запази комуникационните канали отворени“.

Унгария бе сред страните, които наложиха забрана на вноса на украинско зърно след 15 септември.

Също така Унгария обяви през септември, че не е сигурна, че трябва да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО.

От 2018 г. Унгария блокира участието на Украйна в срещи на министерско ниво на НАТО поради твърдения, че Киев дискриминира унгарските етнически малцинства, като ограничава правата им на образование на родния им език.

Унгарския премиер Виктор Орбан по-рано заяви, че Западът „трябва да сключи сделка с руснаците относно новата архитектура на сигурността, за да осигури сигурност и суверенитет на Украйна, но не и членство в НАТО“. Той също така каза, че Украйна няма шанс да спечели войната.

През юни Орбан каза, че Киев „вече не е суверенна държава“ и финансово „не съществува“, което предизвика гняв от украинските власти.

ЕС не успя да даде зелена светлина за осми транш от военна помощ за Украйна на стойност 500 милиона евро, след като Унгария блокира изплащането на средствата на основание, че Киев е определил унгарската банка OTP за международен спонсор на войната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук