Начало БЪЛГАРИЯ Горан Благоев: Затварянето на Руската църква е неправомерно

Горан Благоев: Затварянето на Руската църква е неправомерно

0

Журналистът Горан Благоев  заяви пред БНР, че се нагнетява напрежение от страна на руското посолство у нас, което неправомерно е затворило вратите на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

В края на миналата седмица предстоятелят на Руското подворие архимандрит Васиан беше експулсиран от страната. Това се случи и с още с двама служители и граждани на Беларус. Васиан беше посочен от ДАНС като заплаха за националната сигурност. Посолството на Москва у нас изрази възмущение. Храмът беше затворен от руските власти. Вчера пред него се събраха граждани, които оставиха цветя и поискаха да бъде отворен.

„Каквото  и да се случва с предстоятеля на храма, няма основание да се спира богослужебния живот. Там служат и двама български свещеници. Според мен целта е да се нагнетява напрежение в българското общество и да се всява ново разделение. Вместо да даде обяснения, Руското посолство предпочита да размахва пръст и да се заканва“. 

От идването на Васиан Змеев през 2018 година българо-македонските църковни отношения започнаха да навлизат в тотален ступор, отбеляза още Благоев. 

„Значение има и въпросът с признаването самостоятелността на Македонската църква. Цариградският патриарх я призна отдавна. Българската църква все още има едни витиевати формулировки. Тук смятам, че също трябва да тръсим дългата ръка на Москва“. 

Пропускаме моментът, в който Васиан Змеев беше изгонен от България, отбеляза журналистът.

„В този момент един от принципалите на ДАНС – президентът, не беше в България. Възможността евентуално той да запорира подобно деяние беше елиминирана. Но това е само хипотеза“.

Ако е вярна информацията, която се прокрадна тихомълком, цитирайки български митрополит, че от 1997 година храмът е към руското посолство, това е един много интересен казус, смята Горан Благоев.

„Защото става въпрос за църковна собственост, която е към структура, свързана с държавна власт, а ние чухме, че Митрофанова каза, че църквата е отделена от държавата. Дори храмът отново да  е станал собственост на руското посолство през 1997 г., каквато е бил до 30-те години на 20 в., нищо не пречи да бъде отворен за богослужебна дейност“. 

Големият проблем е, че Българската църква действа малко като разпасана команда, отбеляза Благоев. 

„В един момент може да се окаже, че Васиан Змеев има достатъчно информатори във високите етажи на Българската православна църква. А и вижте реакциите на част от митрополитите, които са в унисон с руските интереси. Надявам се да има депутати, които да зададат въпроси на председателя на ДАНС по тази тема. Какво се прави по отношение на българите, които са проводници на руско хибридно влияние, включително и в църковните среди“. 

Журналистът коментира и изказването на Делян Пеевски, че ще се търси допълнително финансиране за Руската църква.

„Това са пълни смехории. Последното нещо, от което има нужда Руската църква е допълнително финансиране. Това е трупане на политически дивиденти“

Този сюжет е трудно да кажем точно как ще се развиие, обясни Благоев. 

„Руската патриаршия ще се опита да го неглижира. Имам неприятно предчувствие, че може Васиан Змеев да се върне на бял кон. При смяна на политическата власт нещата могат да се обърнат“

Светият синод е абадикирал от ролята си, заяви той.

„Едва ли не в името на бротолюбието трябва да търпим всеки шпионин да си разиграва коня“. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук