Начало НОВИНИ САЩ и Украйна ще произвеждат съвместно оръжия

САЩ и Украйна ще произвеждат съвместно оръжия

0

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че Вашингтон и Киев са се договорили да произвеждат съвместно оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана.

Зеленски обобщи резултатите от посещението си в САЩ и Канада тази седмица.

„Налице е историческо американско решение за съвместно производство на оръжия и отбранителни системи, особено на системи за противовъздушна отбрана.

 

Това е нещо, което не толкова отдавна беше абсолютна фантастика. Но ще се превърне в реалност. Ние ще го превърнем в реалност“, заяви президентът.

Той не уточни за какви оръжия става дума, но заяви, че споразуменията означават нови работни места „и за двата ни народа – за украинците и американците“.

„Имаме ясна перспектива – това, за което вече се договорихме – за нови сили на Украйна, които да предотвратят повтарянето на руските агресии“, добави Зеленски.

 

Той каза още, че Украйна ще получи от САЩ артилерия, снаряди и ракети за многоцелеви ракетни установки HIMARS, ракети за тактически автомобили за противовъздушна отбрана, „както и някои други оръжия, които ще се утвърдят на бойното поле“.

По-рано американската преса писа, че администрацията на президента Джо Байдън е взела решение и за прехвърляне на Украйна на балистични ракети ATACMS, за чиято доставка Киев настоява от много месеци.

В същото време беше съобщено, че ВСУ ще получи не високоскоростна ракета, а касетъчна версия на тази ракета, която има малко по-малък обсег. Тези данни не бяха официално потвърдени, цитира news.bg.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук