Начало БЪЛГАРИЯ Бойко Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи вписването на 24 май като национален...

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи вписването на 24 май като национален празник

0

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи промяната на националния празник от 3 март на 24 май. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов, според когото „празниците в България не трябва да се бият“. 

„3 март, 24 май, Съединението са изключително светли празници, за да стават място за спор, раздор или политика“, каза още Борисов.

За неподкрепата лидерът на ГЕРБ-СДС заговори още в началото на месеца, когато каза, че може да се проведе и референдум по темата. 

В началото на седмицата с редакционни промени парламентът прие проект на решение, с който да се определят правила за разглеждане на промените в Конституцията. За него се заговори в средата на септември от председателя на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Това е стандартна процедура при разглеждането на промени в основния закон. Проекторешението изцяло препокрива текста от 2014 г., когато бе предходното отваряне на Конституцията. Вкарването на нарочни правила се прави, тъй като в Правилника за организацията и дейността на НС е заложено, че законопроекти се приемат на две четения. В самата Конституция обаче пише, че промени в основния закон се приемат на три гласувания.

Борисов очерта като акценти в работата на депутатите до излизането им във ваканция преди местните избори промените в Конституцията и законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук