Начало БЪЛГАРИЯ Мехмед Дикме: ГЕРБ и ДПС намериха най-добрите балъци, чрез които да управляват...

Мехмед Дикме: ГЕРБ и ДПС намериха най-добрите балъци, чрез които да управляват държавата

0

За мен е странна зависимостта на ПП-ДБ от Делян Пеевски. Тя е много сериозна, но всички мълчат и изпълняват. За „сглобката“, за местните избори, за протестите…Говори бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

– Г-н Дикме, от колко години се занимавате със селско стопанство?
– От както съм се родил се занимавам със селско стопанство. Роден съм в такова семейство, животът ми е минал в този сектор.

– Защо тогава станахте терористи?
– Това беше може би най-голямата изцепка на премиера академик Денков. Във всяка една нормална държава по света едно такова изявление щеше да коства главата на премиера. Политическите партии – най-вече опозицията, още на следващата минута трябваше да поискат оставката му. Не може премиерът, най-важният човек в държавата, да определя една група хора като терористи, защото те не са съгласни с политиката, която води той. Това беше една голяма изцепка, защото нагруби много голяма част от българското население, което се занимава и се прехранва с приходи от селско стопанство.

– Смятате ли, че меморандумът, който беше подписан, е добър и удовлетворява двете страни. Или това е временно примирие…
– Меморандумът няма да реши основните проблеми, няма да потуши напрежението, което има в настоящия момент. Ще се види, че ефектът ще бъде минимален или почти никакъв. През годините са се натрупвали много проблеми – не от сегашното правителство, то не би трябвало да бъде обвинявано, и няма как да се решат просто ей така. През последните 15 години всеки един, който беше министър на земеделието, не решаваше проблемите, а само разпределяше финансови ресурси. И то ресурс, който беше договорен от моя екип още на времето. Сегашните министри просто станаха едни разпределители на пари, но без да развиват някаква конкретна политика в сектора. Някой спомня ли си, някой чувал ли е министър да казва, че е прието решение на Министерски съвет конкретно каква трябва да бъде политика за развитие на овощарството, например, на пчеларството, на нещо друго… Така че проблемите се натрупват, а тази година нещата са изключително зле, защото лично аз не помня да сме имали такава тежка криза. Особено за зърнопроизводството. И това е така, защото от една страна имаме много ниска международна цена на продукцията, имаме скъпа родна продукцията, защото цените на препаратите и горивата, които бяха използвани миналата година, бяха високи, и не на последно място ниските добиви, които се получиха заради сушата. Стана съвкупност от много елементи, които доведоха до това тежко положение. Лошото е, че меморандумът не дава някаква перспектива за бъдещето решение на проблемите.

– Какво ви прави най-силно впечатление в управлението на „сглобката“?
– Не знам колко е двустранна, тристранна, четиристранна тази „сглобка“. Кой взима решенията, кой ги изпълнява… Но не бих казал, че в момента кабинетът се ползва със сериозно обществено доверие. За голямо съжаление на хората им омръзна от липсата на алтернатива. В настоящия момент управлението се задържа на повърхността на база някаква апатия у хората. Някак май това кара хората да не са по улиците. Генерално нещата не вървят в страната. В този смисъл политиците и тези, които управляват, трябва да седнат и да направят много сериозен дебат за проблемите. Това, за което беше създадена „сглобката“, виждаме, че не се случва. България не влезе в Шенген, нещата се отлагат, приемането в еврозоната също се точи. Мисля, че интересът на Европа тук е много по-голям България да стане част от еврозоната. Но кога? 2025 година… В същото време инфлацията продължава да расте, има ръст на цените, доходите не се компенсират, изостават…

– ПП-ДБ са лицето на кабинета, но кой управлява…
– ГЕРБ и ДПС намериха най-добрите балъци, чрез които да управляват държавата. ГЕРБ и ДПС в момента управляват, а негативите се понасят от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Не е вярно това, което казва Бойко Борисов, че ГЕРБ не участват в управлението. Те участват в управлението и със свои кадри на ниво зам.- министри и чрез шефове на агенции. Да не говорим, че много голяма част от кадрите им в министерствата не са сменяни още от тяхно време. Ако погледнете как се разпределя ресурсът в обществените поръчки, ясно ще видите, че Борисов и Пеевски имат огромна тежест при взимането на тези решения.

– Защо Мустафа Карадайъ се загуби в парламента и не го виждаме да говори от името на ДПС. Вие познавате процесите в партията, какво се случва?
– Истината е една. Политическите изявления в парламента се дават от председателя на парламентарната група. Но такива изявления – примерно при номинирането на кметовете на общини, чухме от Делян Пеевски. Не си спомням Делян Пеевски да е станал председател на ДПС, партията не е имала конференция, на която той да е избран. Мустафа Карадайъ продължава да бъде председател на ДПС, но защо не говори… Освен и дано да няма здравословни причини, но го виждаме на кадри от телевизията, че е в парламента. Така че за мен е странно, че той не дава изявления от името на ДПС, а виждаме един Пеевски да ръководи всичко. Нали чухме и от Пеевски да говори как ще се разпределят парите. Но трябва да знаете едно – когато Доган управлява, всичко е възможно и не трябва да се изненадваме.

– Какви са вашите наблюдения. Тече ли процесът на „изпиране“…
– Бих казал, че този процес на „изпиране“ може би почти приключи, защото Бойко Борисов в момента, след като беше натикан в ъгъла, е по-силен дори и от времето, когато беше премиер. Има изключително силна позиция при вземането на решения и определянето на политическия дневен ред. Също и човекът, който дълго време мълчеше, визирам Делян Пеевски, защото нали е санкциониран по списъка „Магнитски“, как все повече публично и директно се разпорежда включително и на министър-председателя, на министър на финансите какви действия да предприемат. ГЕРБ и ДПС излязоха от ситуацията, в която се намираха преди година-две. Тепърва ще гледаме каква ще бъде тяхната роля, след като използваха ПП-ДБ да възстановят своя имидж, да излекуват политическите си рани. Очаквам, че може би в един момент те ще почувстват достатъчно силни, за да кажат, че ПП вече не им са необходими.

– Навлизаме в кампанията за местните избори. Какво да очакваме после?
– Местните избори са най-важните избори в България, защото те са основата на провеждането всякакви други избори в страната. Така че е много важно какви ще бъдат резултатите от местните избори, а вече на тяхна база ще се правят оценки и предложения за рокади в некоалицията. Със сигурност ще има преразглеждане на взаимоотношенията вътре в „сглобката“. Очаквам определено някакъв вид рокади. Не изключвам и смяна на правителството.

– Вие сте бил кмет, знаете какво е. Ще ви е интересно ли да следите какво става в София?
– Битката за София винаги е била интересна и е била индикатор за настроенията в страната. Който спечели София, като правило, печели и избори в страната после. Всичко е възможно да се случи в София. Не трябва да се подценява нито един от кандидатите, които участват. Всеки има позитиви, всеки човек има и своите негативи. Хората трябва да ги сложат на кантара и да преценят. Няма лоши и добри кандидати, няма силни и слаби кандидати. В началото всички са на една писта, всички тръгват от една позиция. Въпросът е кой ще финишира първи.

– В мода ли се превърна това да се вадят нетрадиционни, неполитически лица като кандидати?
– Определено. Антон Хекимян, когото уважавам като журналист, и за мен, а и за много голяма част от хората, бе изненада като кандидат за кмет. Не знам дали това е най-правилното решение за него, но в крайна сметка всеки е си е направил анализа, съгласил се е преди да бъде издигнат. Тепърва предстои да гледаме една сериозна битка. Дано да е с позитивен характер за развитието на София.

– Чухме Борисов да казва, че ГЕРБ на втори тур ще подкрепи кандидата на ПП. Това означава ли, че той е предал столицата?
– Не съм сигурен дали той има предвид поведението на ГЕРБ в София, или в страната.

– За София говореше…
– София ще избере десен кандидат. Това е ясно, въпреки че решението на Ваня Григорова – подкрепена от БСП, да се кандидатира заслужава адмирации. В София живеят интелигентни, умни и разумни хора и всеки ден виждат политиците. Предполагам, че повечето столичани са си направили избора. И дори очаквам и изненади, а защо не и нещата да се решат на първи тур.

Източник: Факти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук