Начало БЪЛГАРИЯ България забранява влизането на руски автомобили у нас

България забранява влизането на руски автомобили у нас

0

България забранява влизането на руски автомобили у нас. „Сигурен съм, че до края на деня забраната за влизане на руски автомобили у нас ще почне да действа и на територията на България, като искам да вметна, че за товарните автомобили тя работи от няколко месеца“, заяви пред БНТ директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

Той не успя да даде статистика за броя руски автомобили, които влизат у нас месечно, но по думите му не са много.

Минаха повече от две седмици, откакто Европейската комисия изпрати допълнителни разяснения до страните членки, в които потвърди, че въведените досега санкции срещу Русия заради войната в Украйна включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация. Личните вещи на руснаците също са изложени на риск от конфискация. Забраната засяга почти всички вещи – смартфони, таблети, бижута, кожени изделия, стоки за лична хигиена като паста за зъби, тоалетна хартия и други.

Досега МВР бавеше въвеждането на забраната с аргумента, че подготвя правилата, по които да се спират руските коли. Вътрешното министерство се задейства обаче, след като преди дни санкционираният по „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски настоя „Гранична полиция“ незабавно да започне да спира руските автомобили.  „Ние работихме от четвъртък до вчера много интензивно с колегите от митниците, тъй като леките автомобили се третират като стоки“, заяви Златанов.

Редица Европейски държави вече спазват препоръките на ЕК за забрана на руските автомобили. В началото на юли германските митници потвърдиха, че вносът на леки коли от Руската федерация е забранен по силата на регламента, който определя ембаргото срещу Русия, и че всяко движение на стоки, дори за лични, нетърговски цели, попада под него. От тази седмица пък гръцките митници са започнали започнали да спират автомобили с руски регистрационни номера, разказаха засегнати руснаци. Естония официално въведе забрана за влизане на руски автомобили от 14 септември.  Латвия също вече спря руските автомобили. И ГКПП на Литва не пускат коли с руска регистрация. „Не гледаме паспорта на водача, а регистрацията на автомобила“, съобщиха митниците. Изключение се прави само за колите, които минават транзитно към Калининград. 

Норвегия и Полша също забраниха влизането на автомобили с руски номера. Така на практика цялата сухопътна граница на Русия към страни от Шенген е затворена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук