Начало БЪЛГАРИЯ Протестът на енергетици и миньори на АМ „Струма“ и АМ „Тракия“ продължава

Протестът на енергетици и миньори на АМ „Струма“ и АМ „Тракия“ продължава

0

Блокадата на АМ „Струма“ при Дупница, започнала в понеделник, ще продължи и днес до решаване на проблемите с Регионалния справедлив преход и изпълнението на 6-те точки, изпратени до парламентарните групи в НС, обявиха организаторите.

Остава блокадата и на АМ „Тракия“. Представители на протестиращите тръгнаха за срещата в София.

По минимум 100 протестиращи ще са на аутобана при пътен възел „Бинека“, като движенето е спряно в двете посоки. Полиция и жандармерия охранява блокирания участък и подходите към него. 

Направен е график за редуване на протестиращите на по 8 часа – тези, които не са в дежурство и на смяна, са на АМ „Струма“.

В понеделник първата покана за среща с премиера Денков в Мините бе отказана от протестиращите, а по-късно премиерът промени форматът и мястото на разговорите – в тях вече са поканени и потвърдили, че ще присъстват парламентарните групи на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ. 

Снощи от ТЕЦ-а докараха и агрегат, за да се осигури ток за през нощта. Осигурява се и храна, сандвичи, и вода, за групата на протеста. Енергетиците и миньорите са решени да водят битката до край, докато не получат гаранции, че несправедливият и несъстоятелен според тях План за справедлив преход не бъде променен, не получат гаранции за работата  и поминъка си. Йоанис Панайотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“, дойде при протестиращите и заяви:

„Това е борба, която ще се отрази върху всеки един български гражданин. Борбата на тези хора е борба на всички нас“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук