Начало НОВИНИ Русия обвини началника на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов в...

Русия обвини началника на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов в тероризъм

0

Следственият комитет на Русия обвини задочно началника на главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов и няколко други украински военнослужещи в тероризъм. Поводът са ударите с дронове по руска територия, съобщи bbc.ru.

Атаките с дронове срещу Москва зачестиха миналото лято, като те на два пъти достигнаха Москва Сити, а през май два дрона експлодираха над Кремъл.

Задочни обвинения по ч. 2 на чл. 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (терористично нападение) са предявени срещу Буданов, командващия ВВС на украинските въоръжени сили Николай Олешчук, командващия ВМС Алексей Нейжпапа, както и командира на 383-ти отделен полк за дистанционно управлявани летателни апарати Сергей Бурденюк, съобщиха от Следствения комитет.

Украйна не е поела официално отговорност за атаките на руска територия, но Буданов не отрече участието си в експлозията на Керченския мост, водещ към анексирания през 2014 г. Крим.

Русия обвинява Буданов и другите военнослужещи в участие в „организирането и извършването от април 2022 г. до септември 2023 г. на повече от 100 въздушни удара с използване на безпилотни летателни апарати от авиационен тип на териториите на Москва и Московска област, Република на Крим и град Севастопол, Ростовска, Белгородска, Брянска области и редица други региони на Руската федерация“ (международната общност, включително ООН, не признават Крим за руска територия).

Обвинените ще бъдат обявени за международно издирване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук