Начало БЪЛГАРИЯ Камарата на представителите на САЩ остана без председател

Камарата на представителите на САЩ остана без председател

0

Републиканецът Кевин Маккарти беше отстранен от поста председател на Камарата на представителите на САЩ, след поименен вот на конгресмените. Това доведе до прецедент в американската история. Кевин Маккарти е първият председател на Камарата на представителите на САЩ в историята на страната, който е отстранен по този начин. За това гласуваха 216 конгресмени, включително осем републиканци. 210 бяха против свалянето му.

До тук се стигна след като крайнодясното крило на Републиканската партия предложи свалянето на техния съпартиец.

В понеделник вечерта конгресменът от Флорида Мат Гейц внесе предложението, след месеци на борба между Маккарти и дясното крило на партията му.

Световните агенции припомнят, че Гейц отдавна оспорва председателския пост на Маккарти. Конкретният повод, довел до отстраняването на председателя на Камарата на представителите на САЩ сега, беше заради „тайната сделка“, която според Гейц Маккарти е сключил с демократите, за да не се допусне спирането на работата на правителството.

„Да запазим правителството отворено и да платим на нашите войници беше правилното решение. Ако трябва да загубя работата си заради това, така да бъде“, заяви Маккарти във вторник.

Какво следва е неясно, но няма очевиден наследник, който да оглави републиканското мнозинство в Камарата на представителите, отбелязва АП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук