Начало БЪЛГАРИЯ Промените в Конституцията влизат за обсъждане в пленарна зала

Промените в Конституцията влизат за обсъждане в пленарна зала

0

Промените в Конституцията влизат за обсъждане в пленарна зала.
На 28 юли ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията. Под него има 166 подписа – на представители на трите парламентарни сили.

Предлага се разделяне на ВСС на две: Висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

Предвижда се още служебният министър-председател да се избира измежду председателя на парламента, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ. Той ще предлага състава на служебния кабинет. А президентът ще назначава това правителство.

Промените предвиждат още за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство. От Висшия съдебен съвет вече заявиха, че не приемат голяма част от предлаганите промени в основния закон. От прокуратурата също изразиха притеснения за бъдеща политическа зависимост. 

Промените в основния закон се разглеждат на 3 четения. За да бъдат приети, те трябва да бъдат подкрепени от поне 3/4 от всички народни представители, тоест 180. Ако това не се случи, но проектът събере поне 160 гласа, той се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от 5 месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от 160 народни представители.

В първия петък от месеца трябва да се проведе и блиц контрол. На поисканото вчера изслушване на министър-председателя Николай Денков заради кризата с териториалните планове за справедлив преход във въглищните региони председателят на парламента Росен Желязков обаче съобщи, че премиерът няма да е в България.

Осем министри ще отговарят на въпроси на депутатите. Парламентарният контрол ще започне с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, а най-много въпроси има към министъра на регионалното развитие Андрей Цеков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук