Начало БЪЛГАРИЯ Енергиен експерт: Политиците заблуждават обществеността, че въглищните централи могат да оперират до...

Енергиен експерт: Политиците заблуждават обществеността, че въглищните централи могат да оперират до 2038 г.

0
”Ние и в момента внасяме електроенергия. Въглищните електроцентрали произвеждат елетроенергия на двойно по-скъпи цени. Ние плащаме 1 млрд. евро, за да могат те да функционират, всички ние – данъкоплатците. Това, което се случва в момента е, че политиците за пореден път заблуждават обществеността, че въглищните централи могат да оперират до 2038 г., това просто не е възможно.”

Това заяви в ефира на БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

По думите му въглищните централи ще затворят на пазарен принцип.

„2030 г. те ще фалират. Въпросът е да не влизаме в капана, да си издействаме политически механизми за подкрепа. Големият проблем е, че зимно време потребителите на електроенергия харчат твърде много. Това е вина на държавата, че не е инвестирала до момента достатъчно средства в енергийна независимост“, посочи специалистът.

Икономистът Георги Вулджев от своя страна изрази мнение, че след руската инвазия най-вероятно е добра идея в Цяла Европа да бъдат запазени въглищните ТЕЦ-ове.

„В енергетиката в Европа няма такова нещо като пазар. Имаме една симулация на пазар. Въглищната енергия е твърде скъпа. Имаме квоти, които се налагат от Брюксел“, отбеляза експертът.

Според Мартин Владимиров целта на намаляването на квотите е да се ускори Зеления преход, като едновременно с това не се подкопае стабилността на пазарите.

„Политиката трябва да е свързана с намаляване на използването на природния газ. Постепенно ние трябва да напускаме и газовия пазар. В момента цялата държава се грижи за 4-5 икономически интереса и кръговете около тях. Защо да сме зависими от тези мрежи, когато можем да променим начина, по който изобщо икономическото развитие е структурирано. Преходът е социален въпрос. В последните 10 г. се създава поляризация в обществото, според която едва ли не разумните решения се представят като идеология, наложена едва ли не отвън. Не трябва да мислим идеологически, а икономически. Когато правим нашите модели, ние не стъпваме на идеология, това са анализи, които се основават на икономическа логика“, категоричен бе той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук