Начало НОВИНИ Украинската армия три пъти е опитала да освободи АЕЦ Запорожие. Неуспешно

Украинската армия три пъти е опитала да освободи АЕЦ Запорожие. Неуспешно

0

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна три пъти се опита да освободи Енергодар и АЕЦ Запорожие (ЗАЕЦ). Това каза в интервю за NV началникът на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов. По думите му първият опит е направен през август 2022 г., пише News.bg.

Целта на операцията е била да се създаде плацдарм на левия бряг. Няколко десетки специални сили прекосиха язовир Каховка на високоскоростни лодки, но не успяха да се закрепят и трябваше да отстъпят. След това разузнаването се опита още два пъти да кацне на левия бряг, но безуспешно. В последната операция са участвали и войници от Международния легион, които имат съответния опит. Тогава окупаторите бяха принудени да изтеглят тежка техника на брега.

През пролетта на 2022 г., в началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна, окупаторите превзеха територията на Запорожката атомна електроцентрала и сателитния град Енергодар. Членове на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) присъстват на станцията, но нямат достъп до всички помещения на нейната територия. Ръководителят на организацията Рафаел Гроси тази пролет каза, че станцията вече не може да бъде защитена.

Припомняме, че Русия обяви по-рано, че има доказателства, че Киев иска да превземе Запорожката АЕЦ. Специалните части на Силите за специални операции на украинските въоръжени сили (ВСУ) планират действия за превземане. Това съобщи в края на септември ТАСС, като цитира свой източник.

По-рано през септември експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), изпратени в ЗАЕЦ, съобщиха, че са чули множество експлозии. Това е възможен знак за повишена военна активност в региона, която също може да представлява потенциална заплаха за ядрената безопасност и сигурност на обекта. Малко повече от година, след като МААЕ установи постоянно присъствие в най-голямата атомна електроцентрала в Европа (АЕЦ), за да помогне за предотвратяване на авария там по време на конфликта в Украйна, цялостната ситуация в съоръжението остава изключително несигурна, каза тогава генералният директор Рафаел Гроси. „Каквото и да се случи в зона на конфликт, където и да е, всеки ще загуби от ядрена авария и аз настоявам да се вземат всички необходими предпазни мерки, за да се избегне това“, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук