Начало НОВИНИ Управляващите в Германия бележат тежки загуби на регионалните избори в Бавария и...

Управляващите в Германия бележат тежки загуби на регионалните избори в Бавария и Хесен

0

Коалицията на германския канцлер Олаф Шолц претърпя загуби в два регионални вота на 8 октомври, разглеждани като решаващ тест по средата на нейния мандат, показаха телевизионните екзитполове. В същото време докато възраждащата се крайна десница отбеляза нови успехи, предаде АФП, съобщи БГНЕС.

И трите партии в коалицията – лявоцентристката Социалдемократическа партия на Шолц, Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СДП) загубиха позиции в най-голямата провинция в страната Бавария и в провинция Хесен, според екзитполовете на телевизионните канали ZDF и ARD. Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (АзГ), която напоследък се радва на скок в рейтингите на социологическите проучвания, спечели повече гласове и в двете провинции.

Консервативната партия ХДС, основната опозиция на национално ниво, излезе на първо място в Хесен, където вече беше на власт в коалиция, и спечели няколко процентни пункта спрямо последния си резултат през 2018 г., показват екзитполовете. ХСС – сестринската партия на ХДС – запази първото си място в Бавария, въпреки че подкрепата й там леко спадна. Почти 14 милиона души имат право на глас и в двете провинции, почти всеки пети от германския електорат. Изборите предоставят решаващ индикатор за настроението на населението.

Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер от СДПГ, която беше кандидат на партията за премиер на провинция Хесен, заяви, че резултатите са „много разочароващи“. СДПГ загуби няколко процентни пункта в сравнение с последните регионални избори през 2018 г. За разлика от тях „АзГ“ имаше повод за празнуване, като съпредседателката Алис Вайдел заяви, че партията е „на прав път“. Изборите бяха „урок за коалицията и вот за промяна“, добави тя. 

Изборите се проведоха след две мъчителни години за правителството на Шолц, което трябваше да се бори с руската инвазия в Украйна и последвалата енергийна криза, която потопи Германия в рецесия.

Към проблемите се прибави и фактът, че коалицията на канцлера беше разяждана от ожесточени борби по различни въпроси – от законите за климата до съкращаването на разходите. За каузата на СДПГ и нейните коалиционни партньори не помага и фактът, че двете провинции са консервативни крепости – Хесен се управлява от 24 години от основния опозиционен ХДС, а Бавария от 1957 г. от ХСС, оглавяван от Маркус Зьодер.

Според екзитполовете ХДС запазва първото си място в Хесен и увеличава преднината си с няколко процентни пункта. През последните няколко години партията управляваше Хесен в коалиция със Зелените, а премиерът на провинцията Борис Рейн ще запази поста си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук