Начало БЪЛГАРИЯ Започна извънредното заседание в НС за вота на недоверие срещу кабинета

Започна извънредното заседание в НС за вота на недоверие срещу кабинета

0

Започна извънредното заседание в парламента за вота на недоверие срещу кабинета. Депутатите прекъснаха ваканцията си преди местните избори и се върнаха в зала, за да дебатират около вота на недоверие. В пленарната зала са министър-председателят Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и министри от кабинета. 

В 11 часа депутатите ще направят почивка заради председателския съвет, съобщи Росен Желязков.

БСП, ИТН и „Възраждане” се обединиха около това, че правителството „Денков-Габриел”. не се справя в сектор „Енергетика”. 24 по-късно се очаква и самото гласуване на вота на недоверие.

„Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания, показва предизборна немощ“, обърна се към вносителите на вота на недоверие съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков по време на дебатите в пленарната зала.

„Реално вие нямате визия за България, а само пропаганда, основана на страх и омраза“, допълни той. 
Според Петков този вот няма да мине. „Да е ясно, че ще продължим да се борим за хората в енергийния сектор, за здрави и образовани лица, за модерна България, за по-високо платени работни места, за българите да са първа класа европейци, и ще се борим за нашата родина“, допълни той.

„България е напът да се превърне от износител на електроенергия във вносител с всички, произтичащи от това рискове“, заяви Искра Михайлова от „Възраждане“ от името на вносителите на вота на недоверие в сектор „Енергетика“ към правителството на Николай Денков. Миналата седмица „Възраждане“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев обявиха, че внасят 72 подписа за разглеждане на вота на недоверие.

В мотивите Искра Михайлова припомни, че базов критерий за развитие на енергетиката е наличието на собствен ресурс.  

„Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика“, посочи Михайлова. Тя допълни, че цели региони в Южна България са под риск от икономическа катастрофа, която ще доведе до обезлюдяване, в последна сметка до демографски колапс, в нашата страна. Искра Михайлова заяви, че общественият кредит на доверие към това правителство е напълно изчерпан. Продължаването на неговата работа би довела до изключително тежки последици за България в дългосрочен план и сме на мнение, че то не е способно да защитава националните интереси. Лобизъм, корупция, некадърност в сферата на енергетиката, ще доведат до загуба на хиляди работни места и обезлюдяването на тези региони, заяви Михайлова. 

„Действията ни до момента са свързани именно със запазването дейността на въглищните централи в името на електроенергийната сигурност на България“, заяви министърът на енергетиката Румен Радев.

Той коментира, че преговорите за промяна на ПВУ са започнали още от първия ден на встъпване на правителството и продължават и до днес.
„Във всички анализи и сценарии, които бяха разгледани в последните четири месеца, водещ фактор бе гарантирането на енергийна сигурност”, категоричен бе Радев.

Според енергийния министър за четири месеца той и екипът му са отбелязали напредък. 

„Някой изчислява ли в последните дни как ще се отрази това на енергийната система. Войната ще се задълбочава. Някой изчисли ли как ще стига този руски петрол до рафинерията“, запита лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС.

„Вървите към закриване на въглищните централи. Всичко розови думи „спокойно, няма проблеми“ – докажете ни ги с числа“, заяви Нинова.

В Народното събрание ще се проведе и Председателски съвет. Основната тема на заседанието ще е националната сигурност в контекста на войната срещу Израел и войната в Украйна.

В него ще участват председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателите на парламентарните групи.

На заседанието ще бъдат поканени също министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев и ръководителите на службите за сигурност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук