Начало НОВИНИ Иран с ултиматум към Израел: Спрете военните престъпления и геноцида!

Иран с ултиматум към Израел: Спрете военните престъпления и геноцида!

0

Иран предупреди, че ако „военните престъпления и геноцид“ на Израел не бъдат спрени, ситуацията може да излезе извън контрол с „дългосрочни последствия“, съобщава „Ройтерс“.

Изявлението на мисията на Иран в ООН дойде, след като Техеран предупреди Израел, че ще бъде принуден да отговори, ако Израел извърши сухопътна офанзива в контролираната от „Хамас“ ивица Газа.

„Ако военните престъпления и геноцидът на израелския апартейд не бъдат прекратени незабавно, ситуацията може да излезе извън контрол и да рикошира с широкообхватни последици – отговорността за които е на ООН, Съвета за сигурност и държавите, насочващи Съвета към задънена улица „, подчерта мисията на Иран в ООН в социалната мрежа „Екс“.

Израел се подготвя да започне наземна офанзива срещу подкрепяната от Иран групировка „Хамас“ в ивицата Газа, след като призова палестинците, живеещи в гъсто населената територия, да се евакуират на юг към затворена граница с Египет.

Израел се зарече да унищожи „Хамас“ като отмъщение за атаката на палестинската групировка преди седмица. „Хамас“ щурмува израелски градове, убивайки 1300 души и вземайки десетки заложници – най-тежката атака срещу цивилни в историята на Израел.

Израел вече подложи Газа на най-интензивната бомбардировка, която територията някога е преживявала, и постави под пълна обсада анклава – дом на 2,3 милиона палестинци. Властите в Газа съобщиха, че над 2200 души са били убити.

Съединените щати се опитват да задържат Иран извън конфликта, а по-широката международна дипломация е съсредоточена върху предотвратяване на разширяването му – особено в Ливан – което би предизвикало регионална война.

Ливанската тежко въоръжена групировка „Хизбула“, подкрепяна от Иран, влезе в сблъсъци с израелските сили многократно през изминалата седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук