Начало НОВИНИ Киев все по-трудно осигурява финансова помощ от съюзниците

Киев все по-трудно осигурява финансова помощ от съюзниците

0

Украйна все по-трудно да си осигурява финансова подкрепа, тъй като вниманието на длъжностни лица в ключови страни донори се измества към предстоящите избори и геополитическото напрежение се засилва.

Това каза украинският министър на финансите Сергей Марченко в интервю за „Ройтерс“, цитиранп от „Укринформ“.

„Виждам много умора, виждам много слабости сред нашите партньори, те биха искали да забравят за войната, но войната все още продължава, в пълен мащаб“, каза Марченко в кулоарите на Международния валутен фонд (МВФ) в Маракеш.

Според него Украйна полага „два пъти повече усилия в момента, за да убеди нашите партньори да ни предоставят подкрепа в сравнение с последните годишни срещи“ през април.

Докато войната с Русия бушува, Украйна трябва да осигури финансова подкрепа от Запада, за да покрие бюджетен дефицит от 43 милиарда долара през 2024 г. Разговорите тази седмица бяха засенчени от конфликта между Израел и „Хамас“, който избухна точно когато делегатите се отправиха към Маракеш.

Марченко каза, че „геополитическа промяна и вътрешнополитически контекст в различни страни“ намаляват апетита на правителствата да подкрепят Украйна, споменавайки насрочените избори в САЩ и Европейския съюз през следващата година.

Украйна е заделила допълнителни данъчни постъпления и средства, които да бъдат набрани от вътрешния дълг, но ще зависи от външна помощ за по-голямата част от разходите за следващата година.

„Вече имаме някои ангажименти, като 5,4 милиарда долара от програмата на МВФ и очакваме ангажименти от Япония и Обединеното кралство и, разбира се, разчитаме на нашите ключови партньори и съюзници Съединените щати и Европейския съюз (ЕС)“, каза Марченко.

ЕС работи върху пакет от 50 милиарда евро за Украйна за 2024 до 2027 г. Марченко каза, че Украйна търси 18 милиарда евро от тях през 2024 г., което съответства на пакета, получен за тази година.

Марченко приветства усилията за овладяване на замразените руски държавни активи, като каза, че това, което преди това беше представяно от западните поддръжници като постижима цел, сега звучи като план.

Марченко каза, че икономиката на Украйна се очаква да нарасне с 5% през 2024 г. и достатъчното съхранение на газ за зимата трябва да подкрепи икономиката от потенциално покачване на цените.

Украйна е получила почти 33 милиарда долара от страните от Г-7 от началото на пълномащабната война през февруари 2022 г. Тези средства станаха ключови за осигуряването на балансиран държавен бюджет и финансирането на критични разходи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук