Начало БЪЛГАРИЯ Политолог: Който пусне ДПС в правителството, ще пострада много повече електорално, отколкото...

Политолог: Който пусне ДПС в правителството, ще пострада много повече електорално, отколкото подозира

0

„Загуба на ГЕРБ на местните избори означава Борисов да спре да интригантства политически. А ПП-ДБ може да направят една огромна политическа грешка – да решат, че те са във възход и да отидат на предсрочни избори. Но дори да спечелят четири или пет големи града, няма да имат подобен успех на национални избори.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Светослав Малинов, ръководител катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Той изрази мнение, че на втория тур гласове за статуквото много трудно се намират.

„Тази коалиция, както беше създадена, беше в посока на ПП-ДБ и изравняване на силите е очаквано.

За да се свали правителството е нужна математика и политическа логика. То ще си отиде само ако ГЕРБ или ПП-ДБ реши да си отиде. ДПС може да развали промените в конституцията, всичко останало ще си го развалят ГЕРБ и ППДБ. ДПС трябва да бъде държано извън правителството

ГЕРБ като че ли дава заявка да вкара министри на ДПС при ротацията на правителството.

ГЕРБ и ППДБ трябва да знаят, че който пусне ДПС в правителството, ще пострада много повече електорално, отколкото подозира.

След местните избори правителството независимо от резултатите ще изглежда по-стабилно и едва европейските избори може да предизвикат евентуално някаква по-сериозна промяна.

Сглобката си е коалиция, така че няма смисъл политиците да ни учат на политическа терминология.

България трябва да се готви за евентуален нов бежански натиск – той може да дойде от границата на Ивицата Газа с Египет. Позициите на българското правителство към момента са безукорни“, каза още Малинов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук