Начало БЪЛГАРИЯ ВСС решава за назначаването на съдия, разследващ главния прокурор

ВСС решава за назначаването на съдия, разследващ главния прокурор

0

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа отново въпроса за назначаването на съдия Даниела Талева за разследващ главния прокурор. Това сочи дневният ред на колегията, публикуван на сайта на ВСС.

Членовете на колегията за втори път ще обсъдят темата, след като преди три месеца откриха противоречие между Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), което според тях беше пречка да вземат решение. Прокурорската колегия изпрати становище до парламента, а по-късно народните представители приеха съответните корекции в закона относно Механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в НПК и ЗСВ, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Първата преписка е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник-главен прокурор и настоящ изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала директорът на пресцентъра на Прокуратурата прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.
Предстои Прокурорската колегия на ВСС да назначи съдия Талева за прокурор, а тя ще прецени дали да образува досъдебно производство по случая, или да прекрати преписката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук