Начало БЪЛГАРИЯ Експертът по международна сигурност доц. Искрен Иванов: Най-влиятелното лоби в САЩ е...

Експертът по международна сигурност доц. Искрен Иванов: Най-влиятелното лоби в САЩ е еврейското такова

0
”Истината е, че САЩ са в деликатна ситуация, най-малкото защото в Америка има Закон за лобизма. Лобитата могат пряко да влияят върху външната политика на страната. Най-влиятелното лоби в САЩ е еврейското такова.”

Това заяви пред БНР експертът по международна сигурност и управление на кризи доц. Искрен Иванов.

По думите му в момента ние виждаме, че при конфликта в Близкия изток има няколко страни.

„Първата страна е Израел. От гледна точка на международното право Израел има право да се защитава. Втората страна са терористичните мрежи. С тях не може да се преговаря. От трета страна имаме ключови актьори като Иран и Саудитска Арабия. И накрая за този регион се борят САЩ, Русия и Китай. От една страна Русия и Китай искат да си разширят влиянието си“, посочи експертът.

Според него ситуацията в САЩ е много деликатна, политиката на демократите винаги е била насочена към защита на човешките права. Според него демократите отчитат националния интерес, но все пак те се застъпват за това да се избегне мащабна хуманитарна катастрофа.

Запитан каква е ролята на Египет в конфликта, специалистът отбеляза, че Египет е първата държава, която се е опитала да балансира отношенията между двете враждуващи страни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук